НОВИНИ

Дариткова: Цялата информация за решенията в НЗОК би трябвало да е налична

В студиото на "Още от деня" д-р Даниела Дариткова - председател на здравната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ, коментира прокурорската проверка в НЗОК по сигнал, подаден от бившия министър и заместник-министър на здравеопазването "за превеждане на пари от касата, без наличие на съответното основание за това".

bnt avatar logo
от БНТ
19:03, 22.05.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Дариткова обясни, че по този случай няма нищо като сигнал или като текстово уведомление, а това не се налага предвид разделението на властите. Била озадачена, защото ако бивш министър или зам.-министър подава този сигнал, би следвало той да е в течение с НЗОК, тъй като в Надзорния съвет на касата са присъствали двама от зам.-министрите в предходното управление на здравното министерство преди служебния кабинет.

Д-р Даниела Дариткова - председател на парламентарната комисия по здравеопазване: Би следвало цялата информация за вземаните решения в НЗОК да е налична. Ако е имало незаконосъобразни действия, трябвало е да се реагира своевременно, но в същото време ще изчакаме резултатите от проверката. Много е важно да реагираме, че институциите в България работят прозрачно, още повече това касае и фондът, който е единствен в НЗОК и гарантира потребностите на здравноосигурените лица. Проблемите с решенията, които се вземат касаят всеки един български гражданин и ако има дефицит на такава прозрачност това е ангажимент на законодателите да променим правилата, по които работи Надзорния съвет на касата.

Всяка година има съмнения, че бюджетът на касата, както е приет от НС, ще стигне за да се заплатят всички дейности в рамките на годината, касаещи както извънболничната медицинска помощ, болничното лечение, терапията с медикаменти - всичко това подлежи на дебат и дискусия. Именно първото заседание на комисията беше посветено за сведение на текущото изпълнение на бюджета на касата, уточни още Даниела Дариткова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново протест в Гърмен
Отново протест в Гърмен
Изтече вътрешният правилник на Фейсбук
Изтече вътрешният правилник на Фейсбук