НОВИНИ

Дариха инсулинови помпи на деца с диабет от Варна

Строителна фирма дари две инсулинови помпи на деца с диабет от Варна. Инициативата е част от национална кампания за иновативна инсулинова терапия, организирана от Асоциация “Докосни дъгата” и Университетската болница “Света Марина”.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петя Иванова, Неделчо Чавдаров
19:10, 24.02.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Инсулиновите помпи са единственият шанс за нормален живот на малките пациенти – без инжекции и строг дневен режим. С новото електронно устройство малката Андрея вече ще може да ходи на училище и да спортува като всяко друго дете.

Андрея Димитрова
"Аз си представям, че ще стане по-лесен нашият живот."
Мая Колева – майка на Андрея
"
Няма опасност от тези хипоглекимии, които прави непрекъснато, които са много опасни, когато ходи на училище.”

Една инсулинова помпа струва 5500 лева - цена, непосилна за повечето семейства на деца, болни от диабет. От миналата година устройствата се осигуряват безплатно от фирмите производители, като консумативите се покриват напълно от Здравната каса. Оказало се обаче, че са неподходящи за деца.

Проф. Виолета Йотова –Университетска болница ”Света Марина” - Варна
“Разбира се, когато се дава нещо безплатно, то е от старо поколение и не върши работа за такива малки деца. Има голяма стъпка и не може да дозира фино за тази малка възраст.”

Децата, болни от диабет във Варна, са около 100. Само за 2 години асоциацията “Докосни дъгата” на баронеса Денислава Ангелова помага на много от тях. Тази година дарението прави варненска строителна фирма.

Баронеса Денислава Ангелова
“Подписахме преди 4 месеца споразумение за съвместна дейност в рамките на една година да дарят 10 инсулинови помпи.“

От Асоциация ”Докосни дъгата” и болница “Света Марина” призовават хората с добри сърца да подпомогнат кампанията, за да могат децата с диабет да забравят всекидневните инжекции с инсулин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Май вече е пролет!
Май вече е пролет!
Избирам да избирам в Костинброд
"Избирам да избирам" в Костинброд