НОВИНИ

Даряват печат на граф Игнатиев на Военноисторическия музей за 3 март

Личният печат на граф Николай Игнатиев - един от четиримата представители на Руската и Османската империя, подписали Санстефанския мирен договор, ще бъде дарен на Националния военноисторически музей в навечерието на националния празник.

даряват печат граф игнатиев военноисторическия музей март
bnt avatar logo
от БНТ
10:40, 25.02.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Санстефанският мирен договор е подписан 3 март 1878 г. и слага край на Руско-турската война.

Печатът ще бъде показан за първи път на 3 март, когато музеят ще работи с безплатен вход в чест на празника.

Досега семейна собственост, печатът ще бъде предаден от правнука на руския генерал и дипломат – Димитрий Игнатиев, който пристига за случая.

Само на 3 март посетителите ще могат да видят вещи на Опълчението и на доброволческите чети, участвали в войната, сред които сабята на Жельо войвода, пушката на Ильо войвода и мушкетонът на Панайот Хитов.

Споменът за кръвопролитните боеве при Стара Загора ще бъде пресъздаден с оригиналната пика на Самарското знаме, която в боя е огъната под напора на мъртвото тяло на подполковник Калитин.

Свободата през призмата на почитта и благодарността към всички, чиито усилия и саможертва водят до успешния край на войната, ще бъде представена чрез някои от възпоменателните знамена, изработени от обществени комитети в освободените български градове, и сребърни чаши, подарени от руския император на останалите живи опълченци по повод 25-ата годишнина от Руско-турска война. Сред експонатите е и символичният ключ на паметника на връх Шипка, поднесен на цар Борис III при откриването на монумента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът ще направи изявление по повод промените в Изборния кодекс
Президентът ще направи изявление по повод промените в Изборния кодекс
Четиримата наркодилъри от Варна остават в ареста
Четиримата наркодилъри от Варна остават в ареста