НОВИНИ

Дания подкрепя членството на България в Шенген

Дания подкрепя членството на България в Шенген. Това заяви при посещението си у нас министърът на имиграцията и интеграцията на кралството - Ингер Стьойберг. Днес тя посети Граничния пункт "Капитан Андреево" и на място се увери, че границата с Турция се опазва добре и миграционния натиск е напълно овладян. Българската граница е от съществено значение за цяла Европа, защото е на първа линия и поема целия мигрантски поток от Азия.

bnt avatar logo
от Пламена Пилитова
14:46, 30.01.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Българският вътрешен министър запозна датския си колега с мерките, които България предприема за охрана на външната граница на ЕС.

Младен Маринов - министър на вътрешните работи на България: Нашата цел е да покажем на партньорите от ЕС, че ние гледаме сериозно на задачата, която България има, като първа граница на ЕС да охранява надеждно границата. Искаме те лично да се убедят в това, което правим и да са сигурни, че ние сме надежден партньор на ЕС.

След като се запозна с всички технически средства и съоръжения, с които се охранява българо-турската граница, датският министър даде положителна оценка за ефективността на работата на българската държава:

Ингер Стьойберг - министър по имиграцията и интеграцията на Кралство Дания: Моето впечатление е, че работата върви много добре. Нещата се извършват по един много професионален начин. Това оборудване, което е налично, върши наистина добра работа. Също така останах с впечатление, че има много добро сътрудничество с останалите страни и с Фронтекс.

Министър Младенов беше категоричен, че нивото на миграционния натиск по българските граници в момента е ниско. Това според него се дължи на добрата комуникация с турската и гръцката страни.

Той заяви, че оградата е в пълна изправност и видеонаблюдението работи на сто процента, като в момента се изгражда третия последен модул. През 2018 г. 12 500 чужди граждани са се опитали да проникнат нелегално на територията на България.

Натискът през втората половина на годината се е засилил, като най-голям е бил по гръцката граница. Над 800 са задържаните лица и на двете граници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България одобри присъединяването на Република Македония към НАТО
България одобри присъединяването на Република Македония към НАТО
Путин и Ердоган стартират Година на културата и туризма през април
Путин и Ердоган стартират "Година на културата и туризма" през април