COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Даването на убежище на Груевски в Унгария е неприемливо, смята Зоран Заев

Българските власти не са търсили съдействие от македонските по разследването за продажба на българско гражданство. Това коментира македонският премиер Зоран Заев в интервю за български медии. Той очаква процедурата по приемане на конституционните промени за смяната на името на Македония да приключи до края на януари. Заев потвърди също, че Скопие продължава да настоява Унгария да отговори на исканията им и Никола Груевски да бъде върнат в Македония за излежаване на присъдата си.

Надежда Василева
от Надежда Василева
08:13, 09.12.2018
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Македонският премиер определи като неприемливо даването на убежище от страна на Унгария на неговия предшественик Никола Груевски, който вместо да излежава присъда от две години затвор в родината си, избяга от страната. Присъдата на Груевски е за оказване на натиск върху подчинените му за покупка на луксозен правителствен автомобил за 600 хиляди евро. Зоран Заев посочи, че по нито един международен договор не е позволено даването на убежище на човек с влязла в сила присъда. Той изрази надежда, че Унгария ще постъпи така, както международните конвенции и право предвиждат.

;

По отношение на конституционните промени, Зоран Заев очаква македонският парламент да събере две трети мнозинство за приемането им. По думите му, остава да се докаже на гражданите на Македония и Гърция, че договорът е за добро - така, както е станало с договора с България.

Зоран Заев участва на конгреса на Партията на европейските социалисти в Лисабон. Лидерът на партията Сергей Станишев отбеляза, че Заев е изпълнил обещанията си, които са направили възможна европейската перспектива за Македония.

Топ 24
Най-четени
Британска авиокомпания фалира заради коронавируса
Британска авиокомпания фалира заради коронавируса
Споразумението за миграцията може да доведе до правителствена криза в Белгия
Споразумението за миграцията може да доведе до правителствена криза в Белгия