НОВИНИ

Дебатът за буркините във Франция

В разгара на летния сезон във Франция отново се разгорещи полемиката за мюсюлманското облекло, предизвикана от все по-честата гледка на буркини на френските плажове. Мюсюлманският бански костюм, покриващ цялото тяло, е вече забранен с кметски заповеди в седем морски курорта. Премиерът Манюел Валс подкрепи кметовете, взели такова решение. В контекста на последните атентати във Франция спорът изостря напрежението във френското общество.

bnt avatar logo
от Юлия Талева - кор. на БНР
18:13, 17.08.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

За или против буркините на плажа? Полемиката разтърси като лятна буря френската политическа класа, докато кметове един след друг издават забрани срещу плажното облекло за мюсюлманки. Инициативата дойде от Кан, където не закъсняха и санкциите - вече три нарушителки на забраната са глобени с по 38 евро.

Буркините са нежелани и в селище на остров Корсика, след като станаха повод за сбиване, завършило с петима ранени. А в Марсилия беше отменен "ден на буркините", обявен в частен аквапарк.

Градоначалниците се обосновават със защитата на светската държава и правата на жените, като виждат в буркините плажна версия на бурката.

Лионел Лука, кмет: Искам да спрат да се натрапват на вниманието на околните с облеклото си, което е извън нормите на нашата страна.

Според премиера Манюел Валс, който се изказа във в. "Ла Прованс", "буркините не са модна тенденция, а политически проект за контраобщество, основано на подчинението на жените".

Забраните обаче разгневиха френски правозащитници. След неуспешно обжалване пред съда в Ница колективът срещу ислямофобията очаква становището на Държавния съвет.

Мароан Мохамад, говорител на сдружение срещу ислямофобията: Това е безумие, но за съжаление в момента ситуацията е такава - всяка седмица има нов спор, нова полемика.

Действащият френски закон срещу пълното ислямско покривало не важи за буркините, които не скриват лицето. Френските мюсюлманки не са единни в мнението си за костюма, създаден от австралийска стилистка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вероятно неумишлена човешка намеса е причина за теча на газ в Николаево
Вероятно неумишлена човешка намеса е причина за теча на газ в Николаево
Тайните на „Сборяново”
Тайните на „Сборяново”