НОВИНИ

Дебатът за по-засилени мерки за сигурност в Германия отново е на дневен ред

Германската полиция издирва тунизиец за нападението срещу коледния базар в Берлин на 19 декември. Името на издирвания е Анис, роден е през 1992 г. Силите на реда го търсят на територията на Шенгенското пространство. Възможно е мъжът да е ранен. Извършена е мащабна полицейска операция в Северен Рейн Вестфалия и е претърсено жилище, за което се предполага. че има връзка със заподозрения.

bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 21.12.2016
Чете се за: 01:18 мин.
По света

Терористичният акт в Берлин отново извади на дневен ред дебатът за това трябва ли държавата да използва по-сериозни мерки за сигурност, за да гарантира свободата на гражданите си. Но не всички берлинчани са убедени, че искат по-строги мерки за сигурност.

"Ако поискам сега мога да извадя оръжие и да убия някого. Никой не ме контролира. Но аз не искам да бъда контролиран, докато се разхождам по улиците. Просто се надявам да не стане по-зле".

Мюсюлманската общност в Берлин пък се страхува, че терористичният акт ще засили антиислямските настроения в страната. Снощи по време на литургията в църквата Кайзер Вилхелм, която е на пазара, мюсюлманската общност в германската столица също се беше събрала пред църквата, за да изрази солидарността си.

"Ислямът е религия на мира. Това, което тези идиоти вършат е против исляма".

Ако в първия ден след атентата в Берлин тъгата беше доминиращото чувство, то днес хората вече не скриват и гнева си към органите на реда и правителството, заради липсата на резултати и противоречивите новини.

"Не вярваме на правителството, но вярваме в силата на нашата страна и в другите хора, не в политиците. Всички сме заедно срещу това, което се случи. Няма достатъчно свещи за жертвите и за мъката на близките им".

Израелският журналист Елдад Бек, който живее повече от 15 години в Германия, също смята, че атентатът от понеделник и недоверието в политиците може да изиграе лоша шега на Меркел на предстоящите след девет месеца избори за Бундестаг.

Елдад Бек, журналист: "Със сигурност атентатът ще се отрази и на предстоящите избори и ще направи ситуацията на кацлера Меркел още по-трудна. Има още девет месеца до изборите, хората може и да забравят, но не ми се вярва.

За разлика от берлинчани, журналистът от Израел смята, че ако искат да защитават свободата си, германците трябва да видят истината в очите и да разберат, че трябват сериозни мерки за сигурност.

Елдад Бек - израелски журналист: "Беше въпрос на време да се случи нещо такова. Германия досега беше пощадена от радикалния ислямизъм. Но след като всички тези хора дойдоха тук, беше ясно, че Германия отваря вратата към ада. В последните месеци тук имаше много случаи на бежанци, които пристигат и тук се радикализират, но властите на обръщаха внимание".

Големият въпрос след атентата е дали Германия ще излезе разединена и дали това няма да се използва от популистки партии като Алтернатива за Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световноизвестен иракски писател представи сборник с разкази
Световноизвестен иракски писател представи сборник с разкази
Румен Радев ще назначи кабинет след встъпването си в длъжност
Румен Радев ще назначи кабинет след встъпването си в длъжност