НОВИНИ

Дефицит на дървесината за преработка отчитат през зимния сезон

Причината e, че дори качественият материал се предлага за отопление. Дървопреработвателите от Благоевградско са принудени да внасят суровина от съседни държави.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
12:52, 30.11.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

От бранша настояват за обособяването на единен склад за продажба на дървесина, от където преработвателите ще могат да купуват. Така ще има дърва за всички.

Румен Баталов: Цеховете остават без дървесина. Дървата отиват в Гърция, а в същото време ние отиваме за трупи в Гърция да си захраним цеховете.
Димитър Какалов: Моята фирма ще работи до декември месец, защото не можеш да ги ангажираш и януари, февруари, март, април ще почиваме. Хората седят без работа.

Според директора на Югозападното предприятие обособяването на склад ще увеличи цената на продавания материал.

инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие: Идеята е много добра, защото е най- празничен и и най- коректен начин за продажба на дървесина на централен склад. Проблемът, че това ще е бавен процес във времето.
;

Според преработватели дървесината за обработване в региона се продава на висока цена. Освен това все по-трудно успяват да намерят работници.

- Например в Гоце Делчев средната цена на трупите е около 115 лв. Много е . В съседна Гърция е 90 лв. в Румъния е 90. лв. Ние нямаме конкретност на пазарите.

От бранша настояват още да се реши проблемът с достъпа до сечищата, които се предлагат от Югозападното държавно предприятие. Тъй като в момента се налага сами да изграждат пътища до обектите, от които трябва да взимат дърва.

Димитър Какалов: Те остават за горското. На следващия търг идва някой друг, дава по- висока цена и ползва твоят път, който ти си направил.

От предприятието казаха, че този проблем ще се реши след като сечищата бъдат категоризирани. Дървопреработвателите ще изпратят своите предложения за промени до народните представители, с искане да бъдат направени законодателни промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фабрика за производство на нелегален тютюн разкриха в с. Каменово
Фабрика за производство на нелегален тютюн разкриха в с. Каменово
Ръчно изработени коледни играчки представят на изложение в София
Ръчно изработени коледни играчки представят на изложение в София