НОВИНИ

Декемврийските сметки за парно - по-високи с 18 - 20%

Декемврийските сметки за парно на най-големите топлофикации у нас - в София и в Пловдив, са по-високи средно с 18 - 20%. Това показват данните на дружествата, които пускат фактурите през тази седмица. Очаква се януарските сметки да са още по-високи. Топлинните счетоводители обаче предупреждават, че всъщност сметките за парно и топла вода тази зима можело да се окажат нереално занижени и потребителите да бъдат неприятно изненадани с високи изравнителни фактури през лятото.

bnt avatar logo
от БНТ
19:29, 19.01.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Сметките за парно и през тази година са изцяло прогнозни и се изчисляват на базата на данните от миналогодишното потребление. Те се коригират с климатичен коефициент, който отчита разликата в температурите в различните месеци. Но това не е достатъчно, за да бъде съвсем точно отразено количеството на потребената енергия през дадения месец,предупреждават топлинни счетоводители.

Елизабет Павлова, Топлофикация София: В сравнение с декември 2015 г. разликата е някъде между 18 и 20%, но тук трябва да предупредим клиентите, че това не означава, че техните сметки автоматично са повишени с 18 или 20%. През декември 2016 г. имаме 16 дни с температура по ниска от 0 градуса, отрицателни стойности и то доста ниски. Докато през 2015 г. имаме само шест такива дни през декември и те са в края на месеца.

Данните на топлофикациите показват, че всяко понижаване на температурите с 1 градус водят до увеличаване на потребената енергия за отопление с 10 на сто.

Петя Маргаритова, управител на клон София, топлинен счетоводител: Предполагаме, че тази година ако се запази този характер на външните климатични условия през януари, февруари и март, това ще предполага, че изравнителните сметки ще бъдат с по-големи суми за доплащане.

Възможни са и обратни отклонения - високи сметки сега заради високо потребление миналата година. Точни са фактурите само на тези, които се отчитат ежемесечно.

Топлофикация и топлинните счетоводители съветват, ако имате съмнения за изкривени фактури, да реагирате още сега със сигнал към тях, а не да чакате до лятото ,когато излиза изравнителната сметка за цялата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Млади хора с успешен бизнес в производството на занаятчийска бира
Млади хора с успешен бизнес в производството на занаятчийска бира
Америка разделена преди клетвата на Доналд Тръмп
Америка разделена преди клетвата на Доналд Тръмп