НОВИНИ

До 2 месеца ВКС решава за свободата на Полфрийман

Върховният касационен съд ще се произнесе до 2 месеца дали допуска възобновяване на делото по предсрочното условно освобождаване на Джок Полфрийман, който лежа в затвора след присъда за убийство у нас. Днес пред върховните съдии прокуратурата пледира, че съдебният състав от Апелативни съдии, освободил австралиеца, е бил незаконен и е трябвало да си направи самоотвод. Адвокатът на Полфрийман отхвърли доводите на държавното обвинение.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:19, 07.10.2019
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Прокуратурата постави особен акцент върху аргумента, че съдиите от Софийския апелативен съд Калин Калпакчиев и Весислава Иванова е трябвало да си направят самоотвод - Калпакчиев, защото два пъти е бил човек на годината в класацията на Хелзинкския комитет, а Иванова, защото съавтор на един от годишните доклади на организацията. Държавното обвинение отбеляза още, че Джок Полфрийман също е имал номинация за "човек на годината". Освен това Хелзинкския комитет е платил таксите за регистрацията на Затворническото сдружение, което австралиеца е регистрирал. В съдебната зала днес заседанието беше следено от австралийски дипломат и медии.

Полфрийман ще изчака решението на съда в дома за чужденци на дирекция "Миграция" в Бусманци. Австралиецът все още има забрана за напускане на страната до излежаване на присъдата си, която не е вдигната от прокуратурата. Адвокатът му отново ще настоява за вдигането на тази забрана. Освен това адвокат Ангелов обмисля да поиска от главния прокурор възобновяване на делото за убийството на Андрей Монов заради публикуваните наскоро записи от камери, за които се твърди, че не са изследвани от разследващите.

Джок Полфрийман избра да остане в дома за чужденци в Бусманци и не се яви пред Върховните съдии. Осъденият за убийството на Андрей Монов беше представляван само от адвоката си.

Защо Полфрийман избра да не идва днес?

Калин Ангелов, адвокат на Джок Полфрийман: А, много интересен въпрос. Г-н Полфриман като го питах защо няма да дойдеш, той каза: "Аз наистина съм убеден левичар, но не обичам "Народния съд".

В съдебната зала прокуратурата изтъкна, че неправилно Апелативния съд се е произнесъл с определение, което не подлежи на ревизия. Държавното обвинение настоява, че съдебният акт е трябвало да бъде решение. Според защитата, обаче това би създало хаос в разглеждането на подобни производства. В съдебната зала беше и отец Рафаил, който още от задържането на австралиеца твърди, че Полфрийман е невинен, въпреки убийството.

Отец Рафаил: Убийството е факт. Очевидно в това да убиеш няма нищо християнско. Но нека да кажем първо, че той действа в условия на защита. На отбрана, неизбежна отбрана, това което наричаме. Той отива да защити човек, който е бит и ритан от скинари.

Именно положителните характеристики дадени от пастор, отец и Хелзинкския комитет, според прокуратурата, са съществена причина делото да се разгледа отново от Апелативния съд. От държавното обвинение твърдят, че докладчикът и председателят на състава имат обвързаност с Българския хелзинкски комитет. В мотивите си за освобождаването на Полфрийман, те са се позовали на положителна характеристика от председателя на правозащитната организация. Държавното обвинение твърди, че двамата съдии е трябвало да си направят самоотвод, поради съмнения в предубеденост. Прокуратурата поиска още върховните съдии да спрат изпълнението на определението за условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един от големите български туроператори обяви фалит
Един от големите български туроператори обяви фалит
Български моряк загина, а други трима пострадаха при инцидент край Сардиния
Български моряк загина, а други трима пострадаха при инцидент край Сардиния