НОВИНИ

Делото срещу Петър Москов ще започне по същество през септември

Специализираният съд отказа да прекрати делото за бартера с турските ваксини. Процесът срещу Петър Москов и неговия заместник Адам Персенски започва по същество през септември. Премиерът Бойко Борисов ще бъде разпитан като свидетел. Според прокуратурата ексминистърът е наруши закона, като е приел дарение от министерството на здравеопазването на Турция. Нанесените вреди са за над 325 хиляди лева. Съдът прие граждански искове на обща стойност близо милион лева срещу Москов.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:13, 19.06.2018
Чете се за: 01:12 мин.
У нас
делото петър москов същество септември

По време на днешното заседание на съда стана ясно, че няма съществени процесуални нарушения в обвинителния акт. От него ставало ясно какви са щетите, които здравното министерство е понесло от бартера на ваксините с Турция. Съдът изтъкна и нематериалните щети, които се изразяват в загубеното доверие към министерството и имунизационния календар. На излизане от залата бившият министър заяви, че не съжалява за нищо, което е направил. По думите му с действията си е защитил държавния и обществен интерес.

Петър Москов, бивш министър на здравеопазването: Държавата е гарантирала имунизационния календар с ваксини, каквито винаги са правени. Сама прокуратура е изискала потвърждение от френската фирма "Санофи". Ако говорим за финансови параметри в идеята да осигурим имунизационния календар, държавата е на плюс от три милиона лева. Това, че някой прехвърля от бюджета на Министерството на здравеопазването в бюджета на Министерството на финансите, тоест в централната хазна, след това те се връщат като компенсиран разход в бюджета на министерството и върху това са построени някакви обвинения, аз нито го разбирам, нито го приемам.
Менко Менков, адвокат: Това е първият ми клиент след 25 години практика, който е обвинен в това, че внася ДДС в бюджета. А внасянето е станало от единия джоб на държавата в другия.

Москов заяви, че в хода на делото ще стане ясно, че българските граждани са получавали същите като качество и състав ваксини, които са получавали винаги. С действията си ексминистърът твърди, че е спасил имунизационния календар на България. Москов отново заяви, че делото е плод на търговски интереси и ще има последици за хората, които са го организирали. Той обаче отказа да посочи конкретни имена.

Петър Москов, бивш министър на здравеопазването: Ако може Господ да им прости за това, което са причинили в сърцата на много хора, които вероятно са се притеснявали от лъжите, които изговориха. Предстоят и насрещни искове срещу всички, които насъскваха обществото, че им имаше нещо на ваксините. Вече е време да се казва истината.

По делото има общо 211 свидетели, 10 анонимни. Адвокатът на Москов заяви, че не иска да се разпитват около 180 от тях. Защитата обаче ще настоява в съдебната зала да се явят бивши министри от кабинета ,,Борисов 2" , както и самият премиер Бойко Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия срази Египет и на практика е на осминафинал
Русия срази Египет и на практика е на осминафинал
Google ще предсказва датата на смъртта чрез невронна мрежа
Google ще предсказва датата на смъртта чрез невронна мрежа