НОВИНИ

Делото срещу Йоан Матев за убийството в Борисовата градина започна по същество

Софийският градски съд разпита първите свидетели по делото за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина. За първи път в залата един срещу друг застанаха родителите на жертвата и обвиненият за жестокото престъпление Йоан Матев. Делото беше внесено в съда близо 2 години и половина след убийството. Ключови за разследването са показанията на брата на Йоан - Марсел, който заведе полицията до ножа.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
15:29, 12.04.2018
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

В съдебната зала днес бяха разпитани родителите на Георги, както и неговата приятелка Лора, която разказа пред магистратите детайли около смъртта на убития младеж. По думите ѝ, след нападението съученичка на Йоан Матев е изпратила бележка с информация, в която се описва как в деня на убийството обвиняемият е закъснял за училище, преоблякъл се, а след това по настояване на директорката, бил принуден да си извади извинителна бележка, въпреки че нямало такава практика в училището.

В залата стана ясно, че след това Матев отсъствал дълго време. Завърнал се с променен външен вид и видимо не контактувал със съучениците си. Според показания на свидетели, Матев често се е движел с оръжие. В залата се явиха и родителите на убития Георги Игнатов. Те настояват за кръвнина в размер на 400 хиляди лева. Максималната присъда, която Йоан Матев може да получи, е 12 години, защото към момента на извършване на престъплението е бил непълнолетен.


Менко Менков, адвокат на семейството на убития Георги Игнатов: Дали са слухове или това са факти... това са косвени доказателства, които съдът ще обсъди в тяхната съвкупност така че ще чакаме съдебния акт, за да се съберат всички доказателства и да видим произнасянето на съда какво ще бъде. Аз мисля, че доказателствата, с които сме се запознали в хода на досъдебното производство са в такъв обем, че са достатъчни за постановление на осъдително присъда.
;

Приятелката на Георги не пожела да коментира съдебния процес извън залата. Експертиза ще трябва да установи каква е била комуникацията със Стефания и ще се търси начин тя да бъде открита и разпитана. Майката на убития Георги заяви единствено, че се надява на справедлив процес.

Албена Игнатова: Вярвам в съда, наистина, вярвам.

В залата обвиняемият заяви, че ще дава обяснения на по-късен етап. Йоан Матев ще бъде съден като непълнолетен. От прокуратурата ще поискат максималното наказание в този случай, а именно 12 години затвор.

Менко Менков, адвокат на семейството на убития Георги Игнатов: Аз мисля, че доказателствата, с които сме се запознали в хода на досъдебното производство са в такъв обем, че са достатъчни за постановление на осъдително присъда.

Предстои съдът да разпита и брата на подсъдимия - Марсел, защото именно той е разказал за убийството пред полицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бебе се роди на борда на хеликоптер на път за болницата​ в Хърватия
Бебе се роди на борда на хеликоптер на път за болницата​ в Хърватия
​Младо семейство с дете загина на АМ Тракия край Сливен
​Младо семейство с дете загина на АМ "Тракия" край Сливен