НОВИНИ

В Кипър започна делото за „Олимпик“

Окръжният съд в кипърската столица Никозия даде ход на делото за започване на процедура по несъстоятелност на застрахователната компания "Олимпик". Процесът ще продължи на 17 октомври, съобщи за „По света и у нас“ временният ликвидатор на дружеството Павлос Накузи. Той обърна внимание, че е възможно и тогава да не се стигне до ликвидация. На служители на компанията обаче може да се потърси и наказателна отговорност, ако се съберат доказателства за финансови измами или спекулации.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:35, 12.09.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

По време на краткото съдебно заседание в Никозия днес е взето решение информация за началото на процедурата по ликвидация да бъде оповестена, както в кипърския еквивалент на „Държавен вестник“, така и в друг местен ежедневник. Следващото заседание е предвидено за 17 октомври.

Дотогава е срокът за възражения по процедурата за несъстоятелност.

Павлос Накузи, временен ликвидатор на "Олимпик": Нека бъде ясно - на 17 октомври може и да не се ликвидира компанията, ако има някакви допълнителни детайли за изясняване. Всичко зависи от съда и дали има някакви обструкции към ликвидацията на компанията.
;

Процесът за несъстоятелност ще има два етапа - от една страна, поемане на контрол над компанията и осребряване на нейните активи. От друга, ще бъдат преразгледани и признавани претенциите на ощетените от компанията, за да получат дела си.

Павлос Накузи, временен ликвидатор на "Олимпик": Как точно ще се предявят претенциите, ще бъде съобщено на всеки кредитор извън Кипър от ликвидатора, който ще даде подробна информация за процесите и крайните срокове. Това ще се случи, след като се ликвидира компанията, но за съжаление все още не сме на този етап. В момента компанията калкулира премии, които могат да бъдат върнати на кредиторите.

Фалитът на "Олимпик", който е започнал още през 2015-та, засегна над 200 000 българи, които останаха без задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Финасовите щети у нас се изчисляват на над 9 млн. лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ураганът Флорънс застрашава Източното крайбрежие на САЩ
Ураганът Флорънс застрашава Източното крайбрежие на САЩ
Средновековен квартал от времето на цар Иван Александър откриха в Перперикон
Средновековен квартал от времето на цар Иван Александър откриха в Перперикон