НОВИНИ

Делян Добрев: България има електроенергийни резерви

Гост в "Още от деня" беше депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Имахме рекорди в потреблението на електроенергия, предишният пик беше през януари 2012 г., но сега се получи своеобразен стрес тест на системата, която издържа. Новините са все добри. Често се отправя запитване за предоставяне на електроенергия от съседни държави, така се управлява по-ефективно системата. През годините това се е случвало многократно с всичките ни съседи, заяви Добрев.

bnt avatar logo
от БНТ
18:47, 12.01.2017
Чете се за: 00:23 мин.
У нас

Според Добрев, системата не е натоварена на максимум, има резерви дори в България, като може да се увеличи мощността, на която работят ВЕЦ-овете например.

Имаме огромна разлика на потребление през зимата и лятото спрямо пролетта и есента. Сметките ще са според консумацията. Санираните блокове ще бъдат с по-ниски сметки, въпреки завишената консумация.

Още 1 млрд. лева са осигурени по програмата за енергийна ефективност, каза Добрев. По думите му с тези 2 млрд. лв ще се спестят 1 млн. мегават часа мощност годишно. За тази година програмата е обезпечена. Общото мнение е, че от следващата година тя трябва да обхване и по-малките жилищни сгради при по-опростени правила. Сега се санират сгради с не по-малко от 6 домакинства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румяна Коларова: Ще се учудя, ако Маргарита Попова бъде част от служебен кабинет
Румяна Коларова: Ще се учудя, ако Маргарита Попова бъде част от служебен кабинет
Няма опасност от измръзване на посевите
Няма опасност от измръзване на посевите