"Демократична България": АЕЦ "Белене" е корупционен гьол

От "Демократична България" обявиха, че като нов проектът АЕЦ "Белене" попада под тежките изисквания на Европейската комисия за строителство на нови ядрени мощности. Според движението, всеки инвеститор трябва да знае, че ще влезе в дългогодишен преговорен процес с комисията.

Александър Марков
от Александър Марков
преди 1 година
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Според "Демократична България", енергийният министър Теменужка Петкова упорито се опитва да обори становището на ЕК, че АЕЦ "Белене" е нов проект, но безуспешно.

Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България", председател на ДСБ: Това е пореден случай, в който Борисовата държава работи по системата - много обичаме европейските пари, но никак не ни харесват европейските правила.

Проектът е нов, тъй като предишният е бил спрян от НС, има и нова структура на финансиране, според ДБ и становище на ЕК, изпратено до тях.

Светослав Малинов, евродепутат: Г-жа Теменужка Петкова оттук нататък трябва да уведомява всеки бъдещ инвеститор, че неизбежно влиза в нова процедура по нотификация и че се изисква ново благоприятно становище от ЕК, според новите и значително завишени критерии, настъпили в европейското право след аварията в ядрената централа Фукушима през 2011 г.
Борислав Сандов, съпредседател на "Зелените"" Колкото по-бързо, аз бих казал, веднага се откаже българското правителство от този проект, толкова по-малко ще са щетите за българския данъкоплатец поне от гледна точка на средствата, които се пилеят в тази корупционна яма.

От "Демократична България" са подали сигнал и до главния прокурор за складиране на отработено ядрено гориво на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

Топ 24
Най-четени