НОВИНИ

Демонстранти щурмуваха една най-големите мини за кафяви въглища в Европа

Блокади на въгледобива заради опазването на околната среда - от вчера в Германия протестират между 10 000 и 40 000 активисти от различни държави. Днес се стигна до сблъсъци с полицията. Демонстранти щурмуваха района на една от най-големите мини за кафяви въглища в Европа. Органите на реда използваха спрей срещу тях. Има пострадали полицаи. Паралелно с това се провеждаха и мирни протести

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:37, 22.06.2019
Чете се за: 00:26 мин.
По света

Протестите за климата вече се превръщат в международни демонстрации през почивните дни. Стотици активисти прекараха нощта върху релсите на влаковата линия за ТЕЦ с въглища. Така преустановиха доставките на суровина. Последователите на Грета Тунберг от "Петъци за бъдеще" участват в акциите, но с велосипедна демонстрация.

Сейми Роуин, екоактивист: Основаването на движение е нещо красиво. Ние обаче трябва да извървим следващата стъпка. Трябва да си изцапаме ръцете, така че да им кажем да спрат, иначе бъдещите поколения ще плащат.

Протестите не оставят политиците равнодушни. Премиерът на Бавария поиска ревизия на постигнатия в Германия компромис с енергийните фирми за спиране на въгледобива и настоява това да стане осем години по-рано от договореното, т. е. през 2030 г. Синдикатите реагираха с възмущение. Страстите в Германия по тези тема бушуват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първият исторически парк у нас отваря врати край Варна
Първият исторически парк у нас отваря врати край Варна
Днес е ден за размисъл преди местните избори в Истанбул
Днес е ден за размисъл преди местните избори в Истанбул