НОВИНИ

Демонстрации на техники за спасяване в Пловдив

Една от най-актуалните професии за сезона е тази на водния спасител. И докато в другите градове тези специалисти не достигат, в Пловдив броят им е достатъчен, за да се подсигури безопасността на всички басейни. Отговорността за това е на регионалното подразделение на Българския червен кръст, което демонстрира най-новите техники за спасяване.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Мария Павлова
11:00, 18.06.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Особено привлекателните сега реки, водоеми и язовири, крият сериозни опасности – за това непрекъснато предупреждават от водноспасителната служба към БЧК. Специалистите обясняват, че по това време водата е затоплена само на повърхността, а в дълбочина температурата рязко спада и това е предпоставка за схващане на крайник. За да се избегне фатален край, спасителите препоръчват водните забавления да стават в охраняеми площи.

Стефан Тропчев - началник служба „Водно спасяване” БЧК Пловдив: „Областният съвет към БЧК Пловдив осигурява басейните със спасители. Друг е въпросът дали спасителите желаят да работят, защото, след като ние ги подготвим, те са, така да се каже, на свободния пазар и договореността е между тях и съответния работодател.”

Бройката на подготвените спасители в Пловдив е достатъчна, за да бъдат охранявани всички обществени места за плуване, категорични са от БЧК. Тази година над 60 са обектите с басейни в областта, които са подали заявление за работа. В края на месеца започват и масираните проверки, които ще следят за изправността на всички атракционни на водните съоръжения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поне 7 души пострадаха след протестите в Скопие
Поне 7 души пострадаха след протестите в Скопие
Обществено обсъждане на промени в Закона за движение по пътищата
Обществено обсъждане на промени в Закона за движение по пътищата