НОВИНИ

Демонстрации за независимост на Каталуния

Тази вечер в Барселона отново се проведе демонстрация на привърженици на отделянето на Каталуния от Испания. Демонстрантите поискаха освобождаване на задържаните сепаратистки лидери. Според тях те са политически затворници. Автономната област е пред важен избор - утре парламентът трябва да избере министър-председател.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:50, 11.03.2018
Чете се за: 00:30 мин.
По света

След дълго затишие, демонстранти в подкрепа на независимостта на Каталуния отново изпълниха улиците на Барселона. Моментът не е избран случайно. Утре каталунският парламент се събира, за да избере новия регионален премиер. Ситуацията е с неясен изход, защото кандидатът за поста Жорди Санчес е в затвора и не може да излезе оттам по нареждане на Върховния съд. Демонстрантите поискаха неговото освобождаване.

Санчес беше предложен за премиер от партиите, които подкрепят отцепването на областта от Испания.Той е в очакване на процес по обвинение за бунт. За да бъде избран за премиер, кандидатът трябва да присъства на заседанието на парламента. Затова Мадрид призова шефа на регионалното събрание в Барселона Роже Торен да избере човек, който няма проблеми със закона.

Санчес беше посочен, след като отстранения от длъжност каталунски лидер Карлес Пучдемон оттегли кандидатурата си. Пучдемон е в Белгия и ако се върне в родината си, ще бъде арестуван.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вим Вендерс се срещна със своите почитатели в България
Вим Вендерс се срещна със своите почитатели в България
Предварително гласуване за президентските избори в Русия
Предварително гласуване за президентските избори в Русия