НОВИНИ

С нова технология под вода ще рехабилитират язовир „Студена“ (СНИМКИ)

Рехабилитацията на стената на язовир "Студена" ще удължи живота на съоръжението още 50 години, коментира пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков. По думите му стойността на ремонта е 32 млн. лв. За първи път в България уникалната технология се изпълнява под вода.

bnt avatar logo
от БНТ
14:34, 18.07.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

В присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, народните представители от ГЕРБ-Перник Красимир Велчев и д-р Александър Александров беше демонстрирана технологията за обследване и рехабилитация на язовир „Студена“.

Проектът се прави по нова технология, която се прилага за първи път в България. Методът позволява ремонтните дейности да се извършват без спиране на водоподаването и без да се източва водния обект, който водоснабдява района на Перник.


;

Рехабилитацията на съоръжението и на пречиствателната станция за питейни води към него е част от изпълнявания от Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Проект за развитие на общинската инфраструктура“. Планът е финансиран от Световната банка и държавния бюджет и е на стойност 32 млн. лв.


;

По думите на министър Нанков водният обект осигурява питейна вода за над 100 000 жители в градовете Перник и Батановци, селата Големо Бучино, Люлин, Дивотино, Витановци, Мещица, Черна гора, Лесковец, Богданов дол и Ярджиловци, както и промишлено водоснабдяване. Съоръжението се експлоатира вече повече от 60 години, като не са правени ремонти от построяването му.


;

С изпълнението на проекта ще се увеличи техническата и експлоатационна годност на язовирната стена и съоръженията, ще се намали до минимум рискът от аварии и ще се повиши сигурността и качеството на водоподаването. Срокът за изпълнение на дейностите е 24 месеца, като се предвижда ремонтът да бъде завършен до ноември 2018 г

Освен стената, ще бъде ремонтирана и пречиствателната станция до водоема, ще се положи геомембрана, а водоносната кула ще бъде облечена със стоманобетонен кожух.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличава се броят на бездомните кучета  в Кюстендил
Увеличава се броят на бездомните кучета в Кюстендил
Президентът сезира Конституционния съд във връзка със СЕТА
Президентът сезира Конституционния съд във връзка със СЕТА