НОВИНИ

Ден на българите се проведе във Виена

"Заедно! Ден на българите в Австрия" събра над 1500 посетители в двореца Милър Айхолц във Виена на 27 май. Богата културна програма, включваща народна музика и танци, театрално представление и уъркшоп по поп и джаз пеене, безплатни информационни семинари и множество щандове с полезна информация бяха само част от акцентите в празника, продължил над 8 часа.

ден българите проведе виена
bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 29.05.2018
Чете се за: 02:16 мин.
По света

Българите в Австрия се събраха Заедно!, за да потанцуват и да се забавляват, да обменят опит и информация, да отличат заслужилите представители на общността и да подкрепят две благотворителни инициативи в България.

Събитието се провежда за втори път, а интересът тази година надмина този през 2017-а. Всичко започна в 10:30, когато под звуците на гайда беше издигнат българският флаг.

Изпълнението беше на музиканта Йоан Николаев, който от години живее във Виена. Той беше и диджей на събитието:

"Заедно! беше интерактивно, полезно и обогатяващо, както физически и ментално, така и емоционално."
;

Задължително беше и присъствието на българския фоклор, който беше представен от ансамбъл "Китка". Създаден през 2004 година, днес той наброява над 30 души, които представят българската народна музика, танци и традиции на множество международни фестивали ежегодно.

;

В парка пред двореца Милър Айхолц още от сутринта се бяха събрали стотици българи и множество малки помощници, които асистираха на организаторите с вдигането на знамето.

;

В парка пред двореца имаше множество спортни тренировки, уъркшопи, а за най-малките имаше и турнир по футбол. Всеки от участниците беше отличен с медал и грамота.

;

В двореца бяха съвместени информативната и културна част от програмата. В залите на бароковия дворец бяха разположени щандове на успели българи, които презентираха своите услуги и продукти, а в семинарната част на събитието бяха представени теми, вълнуващи всеки емигрант в Австрия - свързани с трудовото законодателство, социалната система, законовите изисквания за живот в Австрия, финансови параметри и други.

Киното и театърът също намериха място на събитието. Театралното студио към просветната организация "Св. Св. Кирил и Методий" представи своя адаптация на класиката на Екзюпери - "Малкият принц".

;

Две благотворителни инициативи бяха подкрепени от гостите на "Заедно!". От България долетяха "Оле Мале". Следвайки идеята на проекта, на техния щанд бяха изложени играчки и бижута, изработени от майки на деца с увреждания. Всички средства, събрани от продажбата им, отидоха за майките, една от които беше и представител на организацията по време на събитието.


;

Подкрепена беше и каузата "Локомат за България" на доктор Анелия Хохвартер:

"От Заедно! ще си спомням само усмихнати лица. Хората проявиха голям интерес към кампанията: обяснявах подробно и с видеоматериал над 100 пъти каква е каузата ми. Хората останаха много впечатлени и благодарение на тях и на организаторите успяхме да съберем €820 за Локомат за България."
;

По време на събитието българите в Австрия отличиха своите заслужили представители след анкета, която продължи повече от месец и в която участие взеха над 1000 души. Наградата спечели Нина Василева-Занешев за "отдадеността и дългогодишната и активна работа в помощ за ориентация, адаптацията и интеграцията на българите в Австрия" като създател на информационен център и едно от най-разпознаваемите лица сред българите в Австрия. В благодарствената си реч тя обясни, че "когато нещо ти е призвание, нямаш нужда от признание", но благодари за това, че е отличена сред такава впечатляваща компания от хора с дългогодишен принос към развитието, улесняването на живота на българската общност в Австрия и разпространяването на българската култура зад граница.

;
"Подкрепям изцяло това събитие: Първо, защото съм българин, второ - защото се радвам да има повече такива събития, на които можем да се съберем и запознаем - ние българите които живеем зад граница, и трето, това е място, където ние можем да запознаем и презентираме на Българската общност във Виена невероятни изби от България." - Филип Петров - предприемач, собственик на винарна и автосервиз във Виена.
;
"Подкрепяме това събитие, защото смятаме, че то е един чудесен повод за българите тук в Австрия да се съберат. Много се радваме на срещите със стари познати и приятели, които през останалото време забързаният живот не ти позволява да ги видиш. Обстановката беше много приятна, срещнахме се с много хора, имаше много важни и интересни неща да се посетят и сме сигурни, че българите, които са в Австрия от по-скоро са намерили на семинарите и щандовете информация, която иначе трудно могат да получат" - Радослав Харизанов и Елена Терзийска - спонсори и гости на събитието.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пациенти с белодробни заболявания излизат на протест пред здравното министерство
Пациенти с белодробни заболявания излизат на протест пред здравното министерство
В Денят започва: За и против нова инсталация за изгаряне на отпадъци в София
В "Денят започва": За и против нова инсталация за изгаряне на отпадъци в София