Ден на траур в Украйна за жертвите на самолетната катастрофа с украинския самолет в Иран. Вчера машина със 176 души на борда се разби малко след излитането от летището в Техеран. Все още не е ясно какви са причините за тежкия инцидент и как ще протече разследването.

Иран има право да ръководи разследването на самолетната катастрофа с украински самолет, съгласно международните авиационни правила.

Засега иранските власти нямат намерение да предадат записите от черните кутии нито на производителя на машината "Боинг", нито на САЩ, но има готовност да бъде обсъдено общо разследване заедно с украинските и с канадските власти.

Сред жертвите има много канадски граждани, тъй като маршрутът Техеран-Торонто с прекачване в Киев е много популярен сред канадците от ирански произход поради липсата на директен полет.

Канадският премиер Джъстин Трюдо изрази съболезнованията си и обеща подкрепа на канадските граждани, които са загубили свои близки.

Джъстин Трюдо, премиер на Канада: Най-малко 63-ма канадци са били на борда от общо 138 пасажери, пътували за Канада. Всички те не се прибраха у дома при своите родители, приятели, колеги, семейства. Младоженци, четиричленно семейство, майка с двете ѝ дъщери, студенти, университетски преподаватели. Всички с толкова много потенциал и живот пред тях. От името на всички канадци искам да изразя съболезнования на загубилите свои близки. Загубата ви е неописуема.

Сред жертвите на самолетната катастрофа е имало и студенти. В университета в Торонто, както и на други места в Канада иранската общност почете паметта на загиналите.

Сред останалите жертви са 82-ма иранци, също и украинци, шведи, афганистанци, германци и британци.

Намерени са черните кутии на катастрофиралия в Иран самолет

Намерени са черните кутии на катастрофиралия в Иран самолет

Часове след иранските удари срещу военни бази в Ирак, в Техеран се разби "Боинг 737". Загинаха 176 души. Засега няма данни за връзка между двете събит...