COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Ден за размисъл е преди предсрочните парламентарни избори в Гърция

Ден за размисъл е преди предсрочните парламентарни избори в Гърция. Опозиционната консервативна партия "Нова демокрация" на Кириакос Мицотакис е сочена за победител от социологическите агенции. Министър-председателят Алексис Ципрас и неговата крайно лява партия "Сириза" закриха кампанията с огромен митинг в Атина, а Мицотакис избра да направи финална обиколка на Северна Гърция край Солун.

Александър Марков
от Александър Марков
20:18, 06.07.2019
Чете се за: 01:46 мин.
По света

Савас е един от стотиците хиляди гърци, ударени от икономическата криза. Музикант, загубил работата си, свири на багламас по улиците, за да оцелява.

Савас, уличен музикант: Всички хора, които познавам, могат да си позволят разходи само за храна. Аз не мога да си купя нови дрехи, да си поправя колелото. Решението на кризата не зависи дори от Мицотакис и Ципрас - а от хора в Европейския съюз на по-високо ниво.

Кризата свърши, но Гърция е под наблюдение от кредиторите си: данъците скачат, а средната класа обеднява - като Вики и Мик, които са учители.

Вики, учител: Очакваме стабилност след изборите. Каквото и правителство да дойде, нека само не прави нещата по-лоши, отколкото са сега.
Мик, учител: Надали някой щеше да се справи с македонския въпрос и кризата по-добре или по-зле от Ципрас. Той обаче не адресира посланията си до хората.

Между Атина и Солун е китното малко селце Скала. Тук от 25 години живее българката Люси, която не вярва на Мицотакис.

Люси, българка, която живее в Гърция: - Гърците какво искат да се случи? - Искат да излезе Ципрас, защото той помогна на много хора, на много бедни хора - и на българи, и на всички чужденци.

Атина, просяк пред оживено кръстовище. Трудните времена, в които живеят гърците, са видими и по улиците на Атина. Валентина и Жорж също се надяват на по-добри времена и вярват, че премиерът Алексис Ципрас ще им го донесе.

Валентина, собственик на уеб сайт: Не очаквам много - просто по-добро качество на живота. През 2019 година младите живеем като преди 15 години.
Жорж, актьор: Новите управляващи трябва да оправят икономиката, но не зависи от тях. Зависи от Тройката.

Соченият за победител Кириакос Мицотакис обещава да поведе Гърция по нов икономически път.

Кириакос Мицотакис, лидер на "Нова демокрация": Най-важният приоритет за правителството ми ще бъде създаването на нови работни места и подкрепа за унищожената средна класа.

Премиерът Алексис Ципрас обещава същото.

Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция, лидер на "Сириза": Технократите от Тройката кредитори вече не решават съдбата ни. Ние избегнахме заробването на нашия народ.

Според журналиста Николета Критикоу, всички предварителни проучвания сочат победа за опозицията.

Николета Критико, журналист в "Евронюз" - Гърция: "Нова демокрация" може да спечели с двуцифрена разлика. Това означава, че ще имат силен мандат за управление за следващите 4 години. Ако не спечели абсолютно мнозинство, ще трябва да влезе в коалиция. Ако и това не направи, ще имаме нови избори през август.

Най-вероятният коалиционен партньор за "Нова демокрация" е партията "Кинал" - Движение за промяна, или бившето Общогръцко социалистическо движение ПАСОК.

;

Изборите утре ще се проведат в разгара на летния туристически сезон. А за да улеснят всички, които искат да гласуват по родните си места, властите освободиха магистралите от винетни такси.

Социологията показва, че Алексис Ципрас ще загуби изборите, а Кириакос Мицотакис и неговата "Нова демокрация" най-вероятно ще спечелят с около 8% преднина.

От Солун до Атина всички гърци искат икономическо възстановяване и нов икономически път след дълги години на тежка финансова криза.

;

Изборите започват утре в 7:00 и ще приключат в 19:00. Първите прогнозни резултати се очакват след 19:30.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Спазват ли се наредбите за шума в София?
Спазват ли се наредбите за шума в София?
Сериозен спад на туристите на българското Черноморие
Сериозен спад на туристите на българското Черноморие