НОВИНИ

Дендиас: Турция изнудва Либия

Турско-либийският меморандум за морските граници в Средиземно море е резултат от изнудване от страна на Турция спрямо либийското правителство. Той е напълно лишен от съдържание, твърди министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас, съобщава „Катимерини”.

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:55, 08.12.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света
дендиас турция изнудва либия

Според него този ход на Анкара е очакван още от юли и са били предприети редица действия за неговото предотвратяване.

„Въпреки това правителството на Либия, изнудвано от Турция и очевидно заради напредъка на армията на генерал Хафтар подписа текста”, смята министърът.

Халифа Хафтар е командващ Либийската национална армия, която контролира източната част на Либия и участва в гражданска война срещу признатото от ООН правителство на Либия със седалище в Триполи.

Армията на Хафтар се ползва с подкрепата на Камарата на представителите на Либия, която осъди либийско-турския меморандум.

Дендиас заяви, че Гърция ще подготви нота, която ще бъде връчена в ООН и ще предприеме всички необходими мерки в рамките на международното и морското право, които ще докажат невалидността на меморандума.

Дендиас допълни, че Гърция и Египет са се ангажирали в провеждането на преговори със „строг график“, за да определят собствените си изключителни икономически зони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп с обвинения срещу демократите
Тръмп с обвинения срещу демократите
Започва благотворителна кампания за закупуване на живи елхички
Започва благотворителна кампания за закупуване на живи елхички