НОВИНИ

Деница Златева: Искаме да бъдем активен участник в процеса на реформиране на ЕС

Вицепремиерът Деница Златева заяви в предаването "Още от деня", че България ще отстоява твърдо позициите си по отношението на бъдещето на Европа. Според нея е важно всички държави-членки да участват равноправно в изграждането на бъдещето на Европейския съюз. Златева е убедена, че няма опасност от скъсване на дипломатическите отношения с Турция заради техния посланик у нас.

bnt avatar logo
от БНТ
18:50, 10.03.2017
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

По повод разразилия се скандал с турския посланик у нас, Златева подкрепи действията на външното ни министерство.

Деница Златева, вицепремиер: "Не смятам, че има опасност от скъсване на дипломатическите отношения с Турция. Министерството на външните работи предприе действия. Заместник министърът Бойко Мирчев извика посланика на Република Турция в министерството. Това е ясен знак, че България не толерира такова поведение от страна на висш дипломат. В крайна сметка решенията на България са решения на суверенна държава. Колко и какви секции ще открива е законодателно решение, има изборен кодекс. Смятам, че чужди дипломати трябва да се въздържат да участват в кампания на една или друга политическа партия. Категорично подкрепям поведението на Министерството на външните работи и смятам, че то е изключително навременно."

Вицепремиерът смята, че е важно България да отстоява позициите си относно бъдещето на Европа, особено когато ни предстои председателство на съвета на ЕС.

Деница Златева: "Ние дадохме заявка, че искаме да бъдем активен участник в целия процес на реформиране не Европейския съюз. Ние сме равноправна страна членка и ни предстои след 9 месеца да председателстваме съвета на Европейския съюз. Процесът на реформиране ще съвпадне с процеса на излизане на Великобритания от Европейския съюз. За нас е изключително важно двата процеса да вървят паралелно, тоест да не чакаме да видим какви ще са последствията от Брекзит и след това да стартираме процеса на реформи."

Златева заяви, че е нужно всяка страна да участва наравно с другите при вземането на решения.

Деница Златева: "Отговорността е на всички държави членки да формират своите национални позиции. За нас това е продължаване на кохезионната политика след 2020 година. Такъв интерес е да се запазят четирите основни свободи в рамките на съюза - свобода на движение на хора, капитали, стоки и услуги. Интерес за нас е всяка една страна членка да има равно участие в процеса на вземане на решения. Не Европа да бъде разделена на нови и стари членки, на големи и малки, на западни и източни."

По думите ѝ, трябва да има реакция от българска страна по отношение на изказванията на австрийския министър на отбраната. Той е поискал днес затваряне на всички граници по Балканския маршрут от България до Унгария, защото по думите му "от България все още почти безпрепятствено се прехвърлят хора от Турция." Според Златева, България изпълнява ангажиментите си по охрана на границата и не е нужно да се взимат такива мерки.

Деница Златева: "Това е проблем на цяла Европа, а не само на определени държави. Трябва солидарно решение и за това искаме промяна на Дъблинския регламент - всяка държава членка солидарно да носи своята отговорност по отношение справянето с мигрантската криза, а не държавите, които са на граничната зона да носят отговорност. Трябва да има солидарен отговор."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дебатът за Гарнизонната фурна в Пловдив
Дебатът за Гарнизонната фурна в Пловдив
Наш емигрант дарява 1 млн. долара за гимназия в Лом
Наш емигрант дарява 1 млн. долара за гимназия в Лом