НОВИНИ

Денят на бащата

На Втория ден от Коледа православната църква прославя Света Богородица като майка на Иисус Христос. Празникът днес се нарича Събор на пресвета Богородица. На този ден честваме и паметта на Свети Йосиф бащата, отгледал Божия син. Затова 26-ти декември е и Ден на бащата. Тържествена света литургия за празника беше отслужена в катедралния храм "Свeти Александър Невски".

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:03, 26.12.2015
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Радостта от Христовото Рождество е голяма и тя не може да бъде изчерпана само в един ден, разказва отец Ангел Ангелов, затова вторият ден на Коледа е посветен на Божията майка.

Отец Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия: Тя чрез рождеството си, чрез грижата към Богомладенеца и чрез праведния живот, който показа в този свят наистина надмина ангелските чинове, за да застане отдясно на своя син.

Онзи, който пък винаги е стоял до Света Богородица е Свети Йосиф, олицетворението на християнския баща, човекът отгледал Иисус Христос. За Свети Йосиф е известно малко - че бил дърводелец и починал далеч преди Спасителя да бъде разпнат. Бил скромен и добър човек, комуто било отредено да се грижи за прехраната на Светото семейство.Той, според отец Ангел, показва на всеки християнин какъв трябва да бъде и съвременния баща.

Отец Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия: Трябва да показваме любовта си спрямо децата си, съвременния баща носи отговорността да изгради чувството на отговорност в собствените си деца. Разбира се те да не бъдат равнодушни спрямо страданията на този свят и най-важното и те да показват любовта си.

Бащи бяха дошли и на днешната литургия в катедралия храм ” свети Александър Невски “. Някои от тях дори знаеха, че днес е Денят на бащата.

Честито и от нас на всички бащи!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледният поздрав на сестра Серафима
Коледният поздрав на сестра Серафима
Баща отглежда сам 6 деца
Баща отглежда сам 6 деца