НОВИНИ

Денят на Независимостта: Кулминацията на честванията беше във Велико Търново

110 години Независима България. На 22 септември 1908 г. във Велико Търново тържествено е обявено Независимо Царство България. Така 30 години след Освобождението България отново се появява на политическата карта на Европа. Днес цялата страна празнува, а във Велико Търново беше кулминацията на тържествата.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:13, 22.09.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас
Албена Вескова - солист на ансамбъл "Българе": В днешния ден трябва да осъзнаем, че българският дух е жив, трябва да осъзнаем своите корени, своята история, да покажем на младото поколение, че всъщност сме един много древен народ, и трябва да живеем достойно.

Думи за предците ни, изречени от признателност в деня на Независимостта. На гордостта. На преосмислянето.

Мария Чешмеджиева: Независимостта е нещо сложно, и смятам, че децата е добре да знаят, че всъщност свободата означава да спазваш и правила, а не само да търсиш своите права. Да бъдеш независим е хубаво, но свободата по някакъв начин трябва да се заслужи.
Теодор: Празникът днес е много важен, защото независимостта е част от нашето национално обединение, за да може сега да сме българи и нашата нация да е българска, независима.

Историята разказва за онзи 22 септември, когато княз Фердинанд прочита ред по ред Манифеста на Независимостта.

Събитията отпреди 110 години оживяха в двора на църквата "Свети Четиридесет мъченици". А българският трибагреник гордо се развя над Царевец и Трапезица в знак на почит към стореното от народ и държавници.

Христо Димитров - продуцент на ансамбъл "Българе": Денят на Независимостта е ден, който задължително трябва да отбелязваме и трябва да го честваме по колкото е възможно по-въздействащ и зрелищен начин, защото това обединява българите. Това нещо ни сплотява.
;
Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: "Ако днес ние искаме да не ни наричат патриоти от друго тесто, трябва със същата дързост за браним тази независимост. Говорим за национално обединение, за балканска солидарност, защитени европейски граници, но в основата на всичко е българският народ, който иска свобода, справедливост и спокойствие. Ние като политици и граждани сме длъжни да му го дадем."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Моторист загина на място при тежък пътен инцидент край Сопот
​Моторист загина на място при тежък пътен инцидент край Сопот
Двама от задържаните за грабежа в Роженския манастир остават в ареста
Двама от задържаните за грабежа в Роженския манастир остават в ареста