НОВИНИ

Денят на Варна

С божествена архиерейска света литургия започнаха тържествата за Деня на Варна днес. Храмът "Свето Успение Богородично" не успя да побере всички, които искаха да запалят свещ и да се помолят за здраве. Стотици варненци се включиха в литийното шествие с чудотворната икона на Божията майка до площада пред Катедралния храм.

bnt avatar logo
от ​Мартин Николов
19:26, 15.08.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Заради ремонт в катедралата Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и свещеници от храмовете в града отслужиха света литургия и молебен за здраве и благоденствие в най-старата действаща църква във Варна, съградена през 1602 година.

- Възлагаме някакви надежди за по-добър живот, както на нас в личен план, така и на хората от града и на цяла България.

- Аз съм много щастлива, имам правнучка и тя е Мария, далече е от Варна, но този празник винаги съм го почитала.

След края на туристическия сезон ще продължи работата по инфраструктурните проекти в града. Варна ще има още нови автобуси, но системата за продажба на билети и информационните табла по спирките на градския транспорт все още не работят. Това ще стане съвсем скоро, увери кметът Иван Портних.

Иван Портних, кмет на Варна: На цената на билетчето, без да я вдигаме, хората да могат да използват две линии, или с други думи с едно билетче да се прикачват колкото е необходимо, за да стигнат от една точка до друа. Този процес не беше изобщо лесен, той срещаше много отпор, много трудности. Слава Богу го финализирахме.

До два месеца трябва да се стабилизира и сметопочистването на града, защото има райони, които тънат в боклуци, заради смяната на почистващите фирми.

Иван Портних, кмет на Варна: В ускорени темпове правим тази подмяна, естествено то създава известни проблеми, но предните изпълнители буквално абдикираха. Надявам се, както и по договор до октомври ситуацията със сметопочистването в града, ще е коренно различна.

Празникът продължава с концерти и визуални спектакли на открито в различни части на града - кулминацията е тържествената заря минути преди полунощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха нова жп гара при село Марикостиново
Откриха нова жп гара при село Марикостиново
Хиляди християни посрещнаха Успение Богородично в Бачковския манастир
Хиляди християни посрещнаха Успение Богородично в Бачковския манастир