НОВИНИ

Депозитите нарастват, масово държим в банка до 1000 лв.

Депозитите у нас нарастват, въпреки ниските лихви, които банките предлагат. Това показват последните данни на БНБ за ноември миналата година. Оказва се обаче, че около две трети от хората с банкови сметки имат спестявания до 1000 лева.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
18:48, 06.01.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Макар и бавно, банковите депозити се увеличават и вече достигнаха почти 42 милиарда лева. Само за една година ръстът при спестяванията е 17,6%. И тенденцията най-вероятно ще се запази и през 2016 г, прогнозират експерти, въпреки ниската доходност на депозитите. Средната лихва за левова сметка е 1,4%, а за тази в евро 1,19%. Според данните на Централната банка все повече обаче се увеличава броят на банките, които предлагат депозити с лихва под 1%.

Финансови анализатори препоръчват инвестициите в имоти или злато. Официалната статистика показва, че жилищните кредити намаляват с 1,4% в сравнение с края на 2014-та, но прогнозата е тази година да има раздвижване точно в имотния бранш, а оттам да се покачи интересът към ипотечните кредити.

Цената на златото падна през последните години и в момента тройунция струва 1075 долара. Иначе инвестиционно злато може да намерите на пазара на средна цена около 60 лева за грам. Инвестицията в злато е дългосрочна и все пак не особено популярна у нас, твърдят експерти. Ако сте се насочили към нея не е необходимо да купувате монети или кюлчета, защото продажбата им е трудна и може да загубите доста средства. Консултанти съветват да търгувате на международните пазари чрез акции, фючърси и взаимни фондове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина известният оперен режисьор Емил Бошнаков
Почина известният оперен режисьор Емил Бошнаков
В Турция започна процесът срещу Фетхуллах Гюлен за опит за преврат
В Турция започна процесът срещу Фетхуллах Гюлен за опит за преврат