НОВИНИ

Депутат от ГЕРБ обвини БСП, че стоят зад протестите на собствениците на прасета

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков обвини представители на местната власт от БСП, че стоят зад организирането на протести на стопани на прасета. По думите му, по места хората били съветвани да не колят животните си. Коментара депутатът направи във Варна във връзка с обвиненията на социалистите, че мерките на държавата срещу Африканската чума по свинете не са адекватни.

bnt avatar logo
от БНТ
20:05, 08.08.2019
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Според депутата от ГЕРБ Александър Ненков, в момент, когато всички политически сили би трябвало да се обединят в борбата с епидемията вместо да трупат дивиденти преди местните избори, БСП на практика саботират усилията на държавата.

Александър Ненков: Лошото е, че те даже не се и крият. Аз мисля, че на всички стана ясно от медийни публикации, че точно кметове, общински съветници от БСП инспирират едни такива протести. А по член 10 от Закона за ветеринарномедицинска дейност те са длъжни да изпълняват предписанията на БАБХ. Но това, което се прави, е абсолютно безотговорно.

Според председателя на Парламентарната комисия по земеделие Мария Белова вече е взето решение да бъдат отпуснати по 300 лева за дезинфекция на дворовете на тези, които доброволно са заклали животните си.

Мария Белова: Благодаря на тези хора, които осъзнаха, че това е наистина превантивната мярка за спирането на разпространението на чумата, така че наистина да спасим свиневъдния сектор.

Освен това собствениците на регистрирани стопанства ще получат и други обезщетения, припомни Белова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
18-годишно момче е загинало на водна пързалка край Приморско
18-годишно момче е загинало на водна пързалка край Приморско
Две осиновени българчета са открити в тежко състояние в САЩ
Две осиновени българчета са открити в тежко състояние в САЩ