НОВИНИ

Депутати ще анализират пазара на горива

Нови играчи изместват доказаните компании на пазара на горива. Две компании обаче продължават да държат 80% от данъчните складове за бензин и дизел в страната. Това показват данните на Агенция "Митници". Ведомството ги представи пред временната комисия посветена на проблемите с цените на горивата към Народното събрание. Вижте повече по темата в следващия репортаж.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:45, 22.11.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

На пръсти се броят компаниите у нас, които владеят пазара на горива. От митниците обаче не се наемат да преценят дали има злоупотреба или уговорки между различните играчи. Казват, че конкуренцията от 2012 г. насам става все по-силна.

Борислав Борисов, зам.-директор на Агенция "Митници":
Променила се е ситуацията, да и продължава да се променя
Първите пет намаляват относителния си дял и той се заменя от други, които имат очевидно по-ниски обеми, но развиват своята дейност.

Според председателя на временната комисия за горивата, злоупотреби може да има заради концентрацията на данъчни складове за горива в ръцете на две компании.

Валентин Николов, председател на Временната комисия за горивата:
Получихме много данни, които сме поискали от агенция митници, които ще бъдат анализирани от комисията. Най-малкото ще знаем дали има господстващо положение в някой конкретен сектор и ще разберем дали има влияние върху цената на горивата.

На друго чнение, обаче,бе зам.шефът на временната комисия, според когото трябва да бъдат изслушани петролните компании, а не митниците.

Емил Димитров, зам. председател на временната комисия за горивата:
Еми, основното беше ние да знаем на всеки 100 литра в България колко са влезли от чужбина.
40% от горивото си минава през няколко рафинерии, през Сърбия, през Румъния, през Македония идва и се оказва, че в България всеки може да си внесе гориво и да си го продава. В момента само отбиваме топката.

От Комисията за защита на конкуренцията, която вече обвини 6 компании в тайни уговорки за цените на бензина и дизела, коментираха пред БНТ, че все още не са готови с окончателно решение по случая. Не е сигурно дали това ще стане до Нова Година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илияна Раева: С бенефиса успяхме да възродим художествената гимнастика
Илияна Раева: С бенефиса успяхме да възродим художествената гимнастика
Жителите на Гърмен отново протестираха срещу незаконните ромски постройки
Жителите на Гърмен отново протестираха срещу незаконните ромски постройки