НОВИНИ

Депутатите гласуваха на първо четене промените в Изборния кодекс

Народните представители гласуваха на първо четене предлаганите промени в Изборния кодекс. Според новите текстове, машинният вот навсякъде в страната се отлага. Въпреки, че трябваше да бъде факт на евроизборите през май 2019-та. Законопроектът предлага още дистанционното електронно гласуване да се реализира поетапно, за да се осигури допълнителна защита от хакерски атаки.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:15, 12.12.2018
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Половин година преди евровота управляващите предлагат ремонт на Изборния кодекс. Машини във всички 12 000 секции няма да има. Централната избирателна комисия ще продължи да определя къде да се гласува машинно,като условието е ,че това трябва да стане в поне 1000 секции. Промените се правели по настояване на ЦИК. А и експерименталното гласуване с машини досега било съпроводено с грешки, понякога и с чиста небрежност.

Данаил Кирилов - ГЕРБ, председател на Комисията по правни въпроси в НС: Има случаи, в които не е била предадена паметта на флашка от съответната машина в секционни избирателни комисии. Подчертавам, че това не означава ние да сме предложили заличаване или отказ от този вид гласуване.
Крум Зарков - БСП за България: Нашата страна България - страна на космонавти, горда с постиженията си в IT-сектора и широколентовия достъп до интернет катастрофира пред елементарното изискване на Изборния кодекс по отношение на няколко прости машини, оборудвани с не особено сложен софтуер.

Промените предвиждат номерата пред партиите и коалициите в бюлетината да отпаднат, за да не се стигне отново до феномена 15:15.

Данаил Кирилов - ГЕРБ, председател на комисия по правни въпроси: Бих предложил да остане цифровата номерация, като тя обаче се стартира за преференциалното гласуване от различно число.
Хамид Хамид - ДПС: Премахването на номерата от интегралната бюлетина на партиите не е удачен вариант и създава съмнения за въвеждане на образователен ценз.
Юлиан Ангелов - Обединени патриоти: Крайно време е българските граждани да не гласуват за номера, а да гласуват за определени политически субекти или определени кандидати.
Тодор Байчев - БСП за България: Предложете например да бъде по азбучен ред.
Юлиан Ангелов - Обединени патриоти: Примерно вие можете да се кръстите ,,Ах защо гласувах за БСП'' и да сте на първо място.

Спорът премина през това кой, кога ,къде носел протоколи и чували с бюлетини. Стигна до евроизборите и кой ще спечели.

Георги Свиленски - БСП за България: ГЕРБ не може да прави избори без да фалшифицира. ГЕРБ не може да прави избори с машина и независимо.
Димитър Лазаров - ГЕРБ: От сега започнаха да подгряват темата: как ще загубят изборите и да си търсят оправдание. Загубете честно изборите!

Промените предвиждат още видеонаблюдение във всяка секция при броенето на бюлетините, което да се излъчва на живо на сайта на районната избирателна комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В „Още от деня“: Как ще работят електронните винетки и как ще се купуват?
В „Още от деня“: Как ще работят електронните винетки и как ще се купуват?
Красимир Вълчев: Правото на образование на децата е задължение на родителите
Красимир Вълчев: Правото на образование на децата е задължение на родителите