НОВИНИ

Бюджетът на НОИ предизвика разгорещени спорове в пленарна зала

Депутатите и днес продължават с гласуването на бюджета на НОИ. Текстовете предвиждат повече пари за социална политика и повишаване на пенсиите от следващата година. Дебатите в парламента следи репортерът ни Цветелина Катанска

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска Зара Казасян
12:02, 28.11.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

И днес гласуването на бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година преминава изключително трудно заради разгорещени спорове между управляващи и опозиция.

Какво предвижда бюджета на НОИ за следващата година?

Заложените разходи са 11 млрд. и 700 млн. лева, като от тях 9,9 млрд. са за пенсии. Минималната работна заплата от догодина става 560 лв. Толкова става и минималният осигурителен доход. Изключение се прави за земеделските производители и тютюнопроизводителите. При тях минималният осигурителен доход става 400 лв. Максималният осигурителен доход ще достигне 3 000 лв. От опозицията възразиха срещу това

От ДПС настояваха максималният осигурителен доход да остане 2600 лв, както досега, а от БСП - той да се повиши до 3 900 лв. Предложенията не бяха приети от управляващите с мотива, че няма достатъчно средства, заложени в бюджета на НОИ.

Най-спорен беше въпросът с приемането на минималната пенсия. От опозицията настояваха от 1 юли тя да достигне 300 лева. Предложението беше отхвърлено, но повишение на минималната пенсия все пак ще има. От 1 юли тя ще стане 219, 43 лв, което е с близо 12 лв повече от сегашното състояние. Освен това се вдига и таванът на пенсиите, който от 1 юли ще достигне 1 200 лв , а всички останали пенсии ще се повишат с 5,7%.


;
Рамадан Аталай, ДПС: Тези, които в момента се наричат Обединени патриоти, предлагаха 600 лв. пенсия и тогава от тази трибуна заявихме, че популизмът е вредно нещо.
Валери Симеонов, Обединени патриоти: Добре, че бяха Обединени патриоти, за да се повишат минималните пенсии - сравнително ниските минимални пенсии в България.
Надя Клисурска, БСП за България: 318 хиляди избиратели, казахте им, че минималната пенсия ще бъде 300 лв. и в момента тя е 219. Далеч под 300.
Светлана Ангелова, ГЕРБ: Когато управлявахте 2013 и 2014, когато имахте възможност - какво направихте, колеги отляво. Увеличихте пенсиите с 2,7 % . Увеличихте минималната пенсия с 4,5 лв.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влезе в сила военното положение в части от Украйна
Влезе в сила военното положение в части от Украйна
Тежка катастрофа при ГКПП Лесово
Тежка катастрофа при ГКПП "Лесово"