НОВИНИ

Депутатите остават без заплата и стаж, ако отсъстват три последователни дни

Депутатите, които не ходят на работа, вече няма да получават заплата, реши правната комисия с промени в правилника на НС. Решението още не е окончателно, защото трябва да бъде прието и в пленарната зала.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:11, 27.02.2019
Чете се за: 02:33 мин.
У нас

При отсъствие от три последователни дни или пет за месеца от парламента, депутатите няма да получават заплата, клас „прослужено време“, а представителните разходи за парламентарната групата да намаляват пропорционално, решиха депутатите от правната комисия към НС.

;

„Който не работи, не трябва да яде“ - дали тази поговорка да важи и за парламента бе в основата на сутрешните разговори на депутатите.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Смятаме, че трябва да бъдем солидарни със всички тези български граждани, които когато не отидат и не упражнят правото си на работа, те нямат право да получават и съответното възнаграждение.

Патриотите от НФСБ внесли промените в Правилника на парламента заради словесната схватка между ГЕРБ и БСП. Валери Симеонов заяви, че в крайна сметка „нито на едните, нито на другите им стиска да внесат промени, които биха ударили по техни депутати“.

Затова Симеонов предложи:

Валери Симеонов - председател на НФСБ: Тези , които не присъстват на 3 поредни заседания или на 5 заседания за един месец, не получават абсолютно никакво заплащане. Нито трудово възнаграждение, нито допълнително възнаграждение, които са така наречените представителни. Ние считаме, че по този начин ще се постигне дисциплиниращия ефект.
;

От ДПС бяха категорични: предложенията за спиране на депутатски заплати заради отсъствия от Народното събрание са посегателство върху парламентаризма.

Йордан Цонев - депутат от ДПС: Парламентаризмът не е каквото си мислят разни хора - натискане на копчета и обслужващ персонал. В Конституцията има текст за свободната воля на депутата.
;

А от БСП ще връщат пари.

Депутатите Иван Иванов и Йордан Младенов пътували до Австрия за изложение за лов и риболов. Председателят на Парламента показа документи - от БСП неясно кой им разписал.

Корнелия Нинова - председател на БСП за България: Ако зависеше от мен не бих поставила подписа си под такава командировка и не е разбираемо, че госпожа Караянчева се е подписала. И не само, защото отсъстваме в парламента. Мнението ми е, че дори да сме в парламента, не бива да се харчат народни пари за изложения по лов и риболов.
Цвета Караянчева - председател на НС: Когато имаме подписите на председателите на парламентарните групи едва тогава с тяхното съгласие, аз подписвам заповедта за командироване. Така че ако госпожа Нинова не може да си контролира народните представители, нека не търси причината в мен.
;

Пет предложения за промени на правилника на Парламента влязоха за обсъждане в правната комисия. Крайното решение: беше прието прието предложението на НФСБ.

Емил Димитров - Обединени патриоти, ВМРО: Когато ГЕРБ напускаха апрламента това беше върха на демокрацията, когато БСП по някаква причина напуска парламента - това е срив на парламентаризма.Ако налагаме санкции тези санкции да са съзизмерими с това, което се случва в предишни парламенти. В противен случай правим някаква парламентарна диктатура.
Християн Митев - Обединени патриоти, НФСБ: Ако това е диктатура, то трябва да кажем, че в Португалия явно нещо повече от диктатура, някакво тотално мракобесие, при което народния представител си губи статута само защото не е присъствал на 4 пленарни заседания.
Хамид Хамид - ДПС: Работното място на народния представител не е само пленарна зала. Има комисии, има групи за приятелство, има международни делегации...

БСП не присъстваха на заседанието на правната комисия и предложението на лидера им Корнелия Нинова за замразяване на депутатските заплати беше отхвърлено единодушно.

;

Ветото на президента Румен Радев върху текстове от Изборния кодекс също беше във фокуса на обсъжданията. Днес председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов разговаря в стаята на Обединените патриоти с представители на трите формации.

Веднага щом президентът наложи вето, от ГЕРБ заявиха готовност да го отхвърлят и да преминат към техните законодателни промени, свързани единствено с частта с преференциите. От Атака и ВМРО обаче обявиха, че ще подкрепят президентското вето.

И така днес след срещата Цветан Цветанов обяви, че разговорите ще продължат.

Волен Сидеров определи срещата като колегиална и творческа. Според него утре може да се очаква конкретно решение.

Искрен Веселинов от ВМРО каза, че се търси единно решение.

БСП няма да влизат в Парламента при обсъждането на ветото.

;

По другата тема: отношенията в т.н. малка коалиция на Обединените патриоти. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов не пожела да коментира вътрешно-коалиционни въпроси. А междувременно от ВМРО започват самостоятелна подготовка за участие в евроизборите. Все пак не затварят вратата към своите партньори от НФСБ и "Атака". Казват, че са готови да се явят заедно на евроизборите, но ако излъчат прозрачно общ водач на листата чрез вътрешни избори в коалицията.

Председателят на Атака Волен Сидеров беше категоричен, че днес не е обсъждана промяна на ръководството на Парламентарната група на обединените патриоти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънката Лаура Кьовеши се доближава до поста европейски главен прокурор
Румънката Лаура Кьовеши се доближава до поста европейски главен прокурор
8 месеца по-късно: Втора среща между лидерите на САЩ и Северна Корея във Виетнам
8 месеца по-късно: Втора среща между лидерите на САЩ и Северна Корея във Виетнам