НОВИНИ

Депутатите обсъдиха мажоритарния вот

ГЕРБ смята да подкрепи мажоритарния вот, но след правен анализ- стана ясно в парламента. Останалите парламентарни групи смятат, че изборни промени в рамките на този парламент са трудна задача и че времето е недостатъчно за такива сериозни решения.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
17:47, 23.11.2016
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

От ГЕРБ настояват правната комисия да организира широко обсъждане на предложенето за мажоритарен вот. От партията правят анализ на внесените от омбудсмана Мая Манолова изборни промени.Един от казусите е когато част от избраните народни представители станат министри.

Цветан Цветанов- председател на ПГ на ГЕРБ
Ако приемеме хипотетично , че десетина човека влязат в изпълнителната власт като министри това означава, че автоматически трябва да се отиде отново на мажоритарен избор, обаче кой дава гаранция, че формиращото се парламентарно мнозинство и избора на тези министри след това ще съхрани това мнозинство, защото ние не знаем каква ще бъде волята на избирателите при един нов избор.

Левицата ще обсъди предложенията на Мая Манолова на пленума в събота.

Корнелия Нинова - председател на БСП-лява България
Смятате ли, че е реалистично този парламент да приеме такива радикални промени в Изборния кодекс? - С оглед на времето ,което ни остава, теоретично са възможни 2 неща - или да не ни стигне времето, или ако се пришпори процедура и т.н.да се справим, но предвид на това колко много идеи има и предложения ,не съм убедена, че всичко ще може да се изгледа за този кратък срок, който ни остава.

И ДПС, и реформаторите смятат, че ако този парламент работи само още 2 месеца, подобни промени са трудна задача. Според тях е необходимо сериозно обсъждане на текстовете.

Четин Казак - ДПС
Промяната на изборната система и то такава сериозна промяна каквато се предлага трябва да бъде направена от парламент, в който има стабилно мнозинство, стабилно разпределение на силите, с дълъг хоризонт.
Найден Зеленогорски - съпредседател на ПГ на Реформаторския блок
Ако 43-то НС сформира правителство и си изкара мандата докрай, вероятно може.

От АБВ са категорични , че промените трябва да се правят от следващия парламент и то поне 6 месеца преди провеждането на избори.Имат резерви към предложения с референдума мажоритарен избор.

Марияна Тодорова- говорител на ПГ на АБВ
Другата хипотеза е, че или 2 или 3 партии ще излъчат депутати или местни феодали и корпоративно обвързани и зависими лица ще дойдат в парламента и той ще бъде толкова фрагментиран и несистемен , че трудно биха се формирали мнозинства

Управляващите искат преди Коледната ваканция на парламента в пленарната зала да бъдат гласувани въпросите от референдума.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След консултациите на Патриотичния фронт и БДЦ-НС при Плевнелиев
След консултациите на Патриотичния фронт и БДЦ-НС при Плевнелиев
Тръмп определи посланика на САЩ в ООН
Тръмп определи посланика на САЩ в ООН