НОВИНИ

Депутатите решават дали да дадат мандат на кабинета за преговори със САЩ за F-16

Депутатите обсъждат дали да дадат мандат на правителството да започне преговори със Съединените щати за купуване на нови самолети F-16. Дебатите и в момента продължават. Основният спор е дали да се разреши на правителството да се отклони от финансовата рамка от милиард и 800 млн лева за самолетите. Александър Марков следи дебатите в парламента.

Александър Марков
от Александър Марков
12:28, 16.01.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Продължават дебатите да се даде или не мандат на кабинета за започване на преговори със САЩ за закупуване на 8 нови самолета F-16, отклонявайки се от предварителното гласуваните критерии през юни миналата година. Без особени изненади протичат до момента дебатите.

БСП повториха тезата си, че няма да подкрепят днешното решение, тъй като, ако го гласуват това означава "да дадат пазен чек в ръцете на правителството, което да преговаря за военна техника без ясни финансови параметри и ангажименти".

НФСБ също няма да подкрепят предложението с аргумента, че конкурсната процедура е била опорочена. "Атака" също дадоха такава заявка. От ВОЛЯ също няма да гласуват "за", тъй като според тях парите трябва да бъдат инвестирани в увеличаване пенсиите и доходите на хората, а не "в купчина желязо".

ДПС ще гласуват "за" с огромната забележка, че конкурсната процедура още от самото начало е била излишна и е трябвало да бъде обявено, че решението е политическо и геостратегическо .

ГЕРБ, ДПС и ВМРО по всяка вероятност ще гласуват "за" това решение.

Вижте във видеото как протичат дебатите.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще разкрие търговско представителство в Скопие
България ще разкрие търговско представителство в Скопие
Реакции на ЕС за вота в британския парламент
Реакции на ЕС за вота в британския парламент