COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Депутатите обсъждат намаляване на партийните субсидии на 1 лв.

Депутатите обсъждат изменения в Закона за държавния бюджет, които променят модела на финансиране на политическите партии у нас. Предложението на правителството е за намаляване на партийната субсидия на 1 лв. Същевременно ДПС започва консултации с браншовите организации по предложението за намаляване на ДДС на хляба и на лекарствата. С подробностите от НС - вижте прякото включване на Марио Гаврилов

от БНТ
12:14, 12.06.2019
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Какво ще се случи след намаляването на партийната субсидия?

Всъщност това е основният въпрос, който се разисква в пленарна зала. Има и апокалиптични сценарии. Стигна се и до челен сблъсък между двете най-многобройни парламентарни групи - на ГЕРБ и БСП.

Тома Биков, ПГ ГЕРБ: Ние се оказвахме или поне публичните внушения към нас бяха, че ние сме тези пазители на партийната субсидия, тези, които раздават парите, тези, които не позволяват партийната субсидия да падне. И на нас започна да ни омръзва тая роля на виновника за партийните субсидии.
Драгомир Стойнев: Това е вече промяна на модела и считаме, че по този начин се застрашава демокрацията. Ние, като партия, която винаги е бранила демокрацията, ще се противопоставим на това ваше желание по един популистки начин да заличите основни политически сили и да заличите българските гласоподаватели да имат свои представители в парламента.

И още дена тема от парламента. От ДПС започнаха консултации с браншовите организации, относно предложението им за намаляване на ДДС върху лекарствата и храните. Уверението от страна на движението е, че няма да предложат окончателно такова решение, ако не получат убедителни гаранции, че това намаление върху данъка ще се отрази и върху крайните цени на стоките.

;

Лично премиерът Бойко Борисов внесе законопроекта в пленарната зала, който предвижда свиване на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. В разгорялата се в последствие предварителна дискусия бяха изразени различни становища, които се движеха в диапазона между 1 лв и 11 лв. Най-често се движеха около 5-6 лв. субсидия за глас.

Преди началото на дебатите чухме най-радикалното предложение. От ДПС предложиха да няма никаква субсидия за партиите.

Делян Пеевския депутат ПГ ДПС: Предложението на ГЕРБ няма да подкрепиме, но ще подкрепиме да е 0 лв субсидията, защото за нас това е див популизъм, което се предлага. Хубаво е да се изясни какво правят партиите после. За нас това значи фалит на партиите - при 1 лв. субсидия, затова е нормално, ако ще се променя модела на финансиране да бъде 0 лв. и отворено финансиране, американски тип. От ясни и прозрачни донори. Ако не сменим модела на финансиране, нямаме партии в политиката и всичко ще е собственост на олигарсите.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мартина Апостолова е европейска изгряваща звезда на “Берлинале 2020"
Мартина Апостолова е европейска изгряваща звезда на “Берлинале 2020"
Прокуратурата проверява случая със съборената къща на Шнитер в Пловдив
Прокуратурата проверява случая със съборената къща на Шнитер в Пловдив