НОВИНИ

Депутатите обсъждат вота на недоверие

Народното събрание обсъжда внесения от БСП вот на недоверие към правителството заради политиката му в сектор „Здравеопазване". Това е третият вот на недоверие към настоящия кабинет. Как протичат дебатите - вижте от прякото включване на Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:12, 19.10.2018
Чете се за: 01:47 мин.
У нас

Три часа управляващи и опозиция разменяха аргументи в пленарната зала по отношение на състоянието на сектор "Здравеопазване". Току-що обсъждането приключи.

ОТ БСП отново използваха познатите аргументи, за да убедят, че състоянието на здравеопазването е катастрофално, че хората нямат достъп до лекарска помощ, че масово трябва да доплащат и да използват връзки, за да достигнат до лекари. Също така посочиха, че лекари и медицински сестри напускат страната.

От ГЕРБ пък заявиха, че правят всичко възможно, за да решат проблемите в здравеопазването и атакуваха левицата, че прави вот на недоверие за бъдещи намерения на управляващите за реформа в сектора. От ДПС заявиха, че ще подкрепят вота на недоверие, но изтъкнаха свои аргументи за състоянието на здравеопазването. От ВОЛЯ пък не участваха в дебатите и заявиха, че този вот според тях е безсмислен.

Ето част от аргументите:

Корнелия Нинова, БСП: Искаме оставка на правителството на Бойко Борисов за погрома на здравеопазването в България. Вотът на недоверие е за последните две години от управлението, но Борисов управлява България през последните 10. За тези 10 години, той смени 9 министри, почти по министър на година и осем управителя на Здравната каса. Алтернатива има. Но за да стане възможна тази алтернатива, за да се върне правовата държава, за да се гарантират конституционно закрепените права на българите за достъпно и безплатно здравеопазване, е необходимо правителството на Бойко Борисов 3 да подава оставка.
Павел Шопов, Обединени патриоти: Взимам реплика, защото ми омръзна да ме лъжат с големи, комсомолски, не сини, честни очи. И мен и цяла България. Стига с тези 10 години, които управлява ГЕРБ. Сметката е много проста, колеги - ГЕРБ управлява от 2009 г., Обединените патриоти с тях от преди година и половина. Само до преди 3 години управляваше правителството на г-н Орешарски.
Даниела Дариткова, ГЕРБ: На мен тази алтернатива ми звучи като лозунги от добре забравеното старо време, например "Капитализмът е най-големият враг на комунизма". Искам да подчертая, че с такава алтернатива не се дава алтернатива на управление, така няма да спечелите избирателите.
Нигяр Джафер, ДПС: Ние ще подкрепим този вот не заради нереализираните презентирани модели, които тепърва ще се коментират. Ще го подкрепим заради безвремието в здравеопазването, заради цялата ситуация в здравеопазването. Ще подкрепим този вот заради неслучилото се до сега заради неудържимия срив на доверие.
Кристина Таскова, ВОЛЯ: Няма да мълчим, но няма и да участваме в безсмислени, безрезултатни вотове на недоверие.
;

Преди малко пред депутатите здравният министър Кирил Ананиев заяви, че тепърва ще има обсъждане на предложените от него два модела за промени в здравеопазването и едва тогава ще стане ясно дали ще бъде подобрен някой от тези два модела или ще бъде създаден трети модел.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Здрав вот на недоверие не се прави с болни аргументи. Хубаво е, прочели са една част от моята презентация, хубаво беше да прочетат и останалата част от презентацията, която дава отговорите на редица въпроси, които бяха поставени тук като болни.

Преди малко от левицата поискаха в кулоарите на НС и оставката на вицепремиера Валери Симеонов заради негови думи по отношение на майките на деца с увреждания - "кресливи жени с уж болни деца".

Гласуването на вота на недоверие ще бъде следващата сряда като първа точка в дневния ред на парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов участва в срещата на върха Азия-Европа
Премиерът Борисов участва в срещата на върха Азия-Европа
Съдът остави за постоянно в ареста Северин Красимиров
Съдът остави за постоянно в ареста Северин Красимиров