НОВИНИ

Депутатите от БСП внесоха в КЕВР подписка за спиране на сделката за ЧЕЗ

Депутатите от БСП внесоха в Комисията за енергийно и водно регулиране гражданска подписка за спиране на сделката за ЧЕЗ. От ГЕРБ определиха акцията като ПР кампания. Вижте прякото включване на Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
12:30, 18.05.2018
Чете се за: 01:22 мин.
У нас
Жельо Бойчев, БСП: Ние настояваме КЕВР да не дава разрешение на сделката с ЧЕЗ. Ние сме казали много ясно, че искаме българското правителство да заяви интерес към придобиване на активите на "ЧЕЗ - груп" в България. Считаме, че държавата не може да бяга от тази си отговорност. При този заявен интерес от чешка страна да продава тези активи, беше редно държавата да влезе в тази сделка.

Депутати от ГЕРБ определиха акцията на БСП като ПР кампания и обвиниха лидера на левицата Корнелия Нинова, че е излъгала, че в подписката се съдържат само граждани, снабдяващи се със стока от ЧЕЗ, т.е. подписи от Западна България. Оказва се, че в подписката има и лица, които са от други райони на страната, снабдяващи се с електроенергия от други електроразпределителни дружества.

Валинтин Николов, ГЕРБ: Следващата седмица подкомисията за наблюдение на КЕВР ще разисква критериите, по които да може да бъде осъществена законовата промяна в Закона за енергетиката как КЕВР трябва да се произнася по такива казуси като ЧЕЗ. Обаче с тази изпреварваща PR акция, която са направили колегите, те може би задават вече единия от критериите, в който трябва да пишем, че ако някой внесе повече от 200 000 подписа КЕВР трябва да се произнесе,че тази сделка не става, което е абсурдно.

По-рано днес в сутрешния блок на БНТ енергийният министър Теменужка Петкова, че е право на опозицията да предприемат каквато си пожелаят акция относно сделката за ЧЕЗ и още, че комисията за разследване на продажбите на активите на чешката компания в България е изпълнила своята цел.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Всяко едно такова действие в подобна посока трябва да бъде много добре премерено от гледна точка защита на интересите на България с оглед арбитражите, които се водят от страна на трите електроразпределителни предприятия. Продавача на активите, който, пак да отбележа - не е българската държава, която притежава активи на територията на България, вече ще вземе решение и ще прецени как да процедира оттук нататък. Що се отнася до това дали тази компания е стратегически инвеститор, или не - тук трябва да се направи много сериозния паралел по отношение на това, че не става въпрос за приватизация. Ние в момента не сме в хипотезата на приватизация на държавата.

Вчера НС задължи Министерския съвет да вкара в забранителния списък на стратегическите обекти на страната и енергодружествата, за да не се повтаря казусът с ЧЕЗ и още правителството трябва да направи пълен анализ на приватизацията на ЧЕЗ от 2001 г. насам, за да се види дали са постигнати заложените цели при раздържавяване на дружеството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сергей Скрипал е изписан от болницата
Сергей Скрипал е изписан от болницата
Принц Чарлз ще отведе Меган Маркъл до олтара
Принц Чарлз ще отведе Меган Маркъл до олтара