НОВИНИ

Депутатите отложиха гласуването на намаляването на партийните субсидии

Депутатите отложиха гласуването на намаляването на партийните себсидии. Основният аргумент за това е липсата на доклад на бюджетната комисия в парламента. От БСП и ДПС излязоха със специални декларации.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:05, 21.06.2019
Чете се за: 01:47 мин.
У нас

Със специална декларация излязоха и от ГЕРБ.

Депутатите не водиха дискусия по същество за отлагането на гласуването. Официалната причина е, че няма доклад на финансовата комисия.

Вчера финансовата комисия на Народно събрание прие на второ четене промени в Закона за държавния бюджет, с които се променя държавната субсидия от 11 лева на 1 лев на глас, но също така се прави промяна в начина, по който се финансират политическите партии. Според заложените промени ще се позволява те да се финансират и от фирми, както и ще отпадне ограничението за подпомагане от физически лица, което до този момент е 10 хиляди лева.

Още вчера от "Обединени патриоти" обявиха, че ако не бъде отложена точката, те днес няма да гласуват в пленарна зала. Така и се случи.

В своите декларации от ДПС обвързаха новите промени с исканите от тях промени за намаляване на ДДС на храните. Те загатнаха, че може и да не подкрепят намаляването на партийната субсидия, ако не бъде обсъдено и тяхното искане.

От БСП нарекоха промените "подмяна на политическата система".

От ГЕРБ отрекоха всички обвинения, като обясниха, че левицата няма свои предложения, които да бъдат обсъдени.

От "Обединени патриоти" настояват да се проведе коалиционен съвет, на който да бъдат решени споровете между самите управляващи.

;
Тома Биков - ГЕРБ: Отново бяхме обвинени в най-различни грехове, повечето от тях спекулативни. Затова от името на парламентарната група на ГЕРБ съм длъжен освен да опровергая тези думи, но и да подчертая, че ние няма да променим своето поведение и намерение да управляваме страната нормално и стабилно.
Валери Симеонов - "Обединени патриоти": Разгледахме сериозно въпроса и се обърнахме към нашите коалиционни партньори с искане да бъде отложена точката, тъй като до момента прекалено прибързано се коментира, прекалено под емоция се обсъжда този въпрос, а той е много важен, защото той може да доведе до ликвидирането на многопартийната демокрация в България. БСП няма нищо общо, нито която и да е политическа сила защото днес сме тук, утре може да ни няма.
Корнелия Нинова - БСП за България: Подменена беше за пореден път парламентарната република и правовата държава с еднолична, авторитарна власт на един човек - Бойко Методиев Борисов. Ето как - без споразумение дори с коалиционните си партньори, с които управлява, "Обединени патриоти", без обсъждане с парламентарната група на ГЕРБ, дойде в парламента и разпореди 1 лев субсидия. Разпореди го гръмко и с фанфари и днес го оттегли тихичко и с оправдание - нямало доклад от комисията. По същия начин от медии, от Брюксел разбрахме, че държавата ще вземе нов заем от 400 милиона без обяснение за какво, в какъв срок, при какви условия, без обсъждане в обществото или в Народното събрание, където му е мястото.
Йордан Цонев - ДПС: Ние отказваме да повярваме, че внесеният лично от министър-председателя Закон за изменение на Закона за бюджета, в този закон грижата за българските деца може да е извън обхвата на този закон. Призоваваме да реши коалиционните си проблеми така, че да не бъдат в ущърб на българските деца, на българската наука, култура и образование.
;

При почти празна зала в момента продължава парламентарният контрол. Очаква се да започне и заседание на енергийната комисия в парламента, на което да бъдат обсъдени по-високите цени на тока за бизнеса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов свиква коалиционен съвет по темата за партийните субсидии​
Борисов свиква коалиционен съвет по темата за партийните субсидии​
Тежка верижна катастрофа с две жертви на магистрала „Тракия
Тежка верижна катастрофа с две жертви на магистрала „Тракия"