COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Депутатите отложиха решението си за референдума

Първо заседание на парламента след ваканцията на депутатите, броени дни преди това Народно събрание да бъде разпуснато. По традиция всички парламентарни групи направиха политически изказвания за новата сесия.

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:08, 11.01.2017
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Депутатите отбелязаха, че това ще бъде най-кратката сесия на Народното събрание, което предстои да бъде разпуснато след няколко дни след встъпването в длъжност на новоизбрания президент Румен Радев.

В изказванията си депутати отбелязаха целите, които предстоят пред отделните политически формации по време на предстоящата предизборна кампания, и това че трябва да бъде взето решение относно проведения референдум. Преди минути, обаче, по искане на ДПС депутатите решиха да бъде отложено вземането на решение, свързано с референдума.

В пленарната зала за отлагане на това решение гласуваха 99 депутати. Против беше цялата ПГ на ГЕРБ, както и отделни депутати от Български демократичен център, предаде репортерът на "По света и у нас" Надежда Василева. Следващата седмица от ГЕРБ отново ще внесат за разглеждане в пленарна зала проект за решение, свързан с въпросите за референдума. Те бяха депутатите да се избират мажоритарно с абсолютно мнозинство в два тура; за задължително гласуване и за намаляване на партийната субсидия на 1 лева за получен глас.

Ето част от изказванията на депутатите при откриването на парламентарната сесия.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Парламентарната група на ГЕРБ счита за особено важно за пореден път да декларираме желанието си да се съобразим с вота на референдума. Делът на гласувалите в допитването българи е твърде голям, за да бъде пренебрегнат. Защото всяко несъобразяване с гражданската воля на над 2 милиона и 500 хиляди български граждани ще доведе до увеличаване на негативната енергия в обществото.
Корнелия Нинова - председател на на ПГ "БСП лява България": Уважаеми колеги, имахте два месеца от 13 ноември до днес, имахте две години на управление и можехте да го свършите. кого мислите, че ще заблудите, че това е вашето желание да удовлетворите народната воля. Интересът тук е друг и хората го разбират - материален е този интерес.
Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Основният проблем, който провали кабинета и този парламент е формулата за конструирането на властта и тъй като властта още в самото начало беше порочно зачената, провалът беше предначертан. Искаме да предупредим, че всеки следващ опит да се заложи на аритметично, а не на ценностно мнозинство с общоуправленска програма ще постигне същия резултат - провал.
Антоний Тренчев - ПГ на РБ: Реформаторският блок смята, че в края на мандата си политическите партии в 43-тото НС по повод 10-годишнината от влизането на България в ЕС могат да поправят тези пропуски като заявят в обща декларация непоколебимата си политическа воля България да задълбочи и препотвърди Евроатлантическото си членство.
Красимира Ковачка - съпредседател на ПГ "БДЦ - Народен съюз": Наученият урок от случилото се за политическите сили в бъдещия парламент трябва да бъде търсенето на ново политическо поведение. Поведение, което ще позволи съставянето на широка коалиция в бъдещия парламент.
Волен Сидеров - председател на "Атака": Както виждам сега започва една игра: "Хайде да сменим изборната система". Ми добре, сменете я, но какво ще стане с това - ще се вдигне стандарта на българина ли, няма да се вдигне, ще заработи икономиката - не, няма.
Мариана Тодорова - говорител на ПГ на АБВ: Правителството не се вслуша в апела на АБВ за кадрови промени за идентифициране и работа по ясни приоритети. затова и президентските избори и референдума се превърнаха във вот против политическия елит, против Прехода, против начина на правене на политика въобще.
Топ 24
Най-четени
Затварят улици за мащабен ВиК-ремонт в Пловдив
Затварят улици за мащабен ВиК-ремонт в Пловдив
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината