НОВИНИ

Депутатите приеха доклада за избора на нов изтребител

Нов етап по скандала с изтребителите Грипен. Депутатите приеха доклада на временната анкетна комисия, която 3 месеца проучваше как е проведена процедурата за избор на нов изтребител. Докладът беше приет със 126 гласа "за" и 59 "против". Частичното рестартиране на процедурата за нов самолет и приемането на нов проект, както препоръчва докладът, ще отнеме поне още една година. От тук нататък Министерството на отбраната трябва да реши дали ще преправи проекта и ще разпрати нови оферти към страните-производителки на бойни самолети.

Александър Марков
от Александър Марков
19:50, 05.10.2017
Чете се за: 02:59 мин.
У нас

Трите часа дебати в Парламента изместиха фокуса от начина, по който се е провела процедурата за избор на нов самолет през април тази година, в дебат "за" и "против" действията на генерал Румен Радев като бивш ръководител на Борда за управление на проекта за нов самолет. От БСП заявиха, че отговорността за взиманите решения е на бившия военен министър Николай Ненчев, който е и подписвал документите.

Желю Бойчев, депутат от БСП: Искахте с тази Комисия да уязвите господин Радев. Но вместо това вие се самопростреляхте, защото много ясно се вижда, че политическата отговорност за целия процес е била носена от министрите в кабинета Борисов 2.
Иван Иванов, БСП: Цитирането многократно на името на генерал Радев е с една-единствена цел.
Димитър Главчев, председател на НС: Ама той тогава не е бил президент. Всеки, който говори за президента Радев, оттук нататък ще бъде прекъсван.
Цветан Цветанов, предс. на ПГ на ГЕРБ: Всички останаха с впечатление, че Вие имате някаква защитна реакция, за да не се споменава г-н Радев, но никъде в доклада той не фигурира. Вие го назовавате и Вие го слагате като опорна точка. Само да Ви кажа, че в страната ни и с всичко, което се случва Вие направихте "Самолетгейт".

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров показа документ, изпратен от генерал Радев до премиера Орешарски за среща с представителите на шведската коропрация СААБ, в която, по думите на Тодоров, имало "опорни точки".

Антон Тодоров, ГЕРБ: Писал ли е за Грипен? Писал е. Отрече ли, че е писал? Отрече. Значи е излъгал. Сигурно е бил мотивиран от Грипен по някакъв начин. И знаете ли как е мотивиран?
Явор Нотев, зам.-предс. на НС: Не, не, не, недейте, господин Тодоров. - Знаете ли как? - Господин Тодоров... - Мотивиран е с потупване по рамото, не е взел 5 милиона, да не си помислите.
Корнелия Нинова, председател на БСП: Използвате тази комисия и цялата институция Парламент за война с друга институция - президентската, за да разчистите пътя на Бойко Борисов към президентския пост. Ето защо няма да Ви позволим с тази институция да атакувате друга институция с партийни цели.
Тома Биков, ГЕРБ: Ние не искаме война между институциите, искаме да има държавничество. И нека да го приемем така - който споменава името на Радев напразно, да бъде наказан, ако искате да ни разстрелват. Той е човек, бе. Той не е, нито светец, нито е Господ.
Таско Ерменков, депутат от БСП: Маските паднаха! Днес този Доклад е елемент от една пълномащабна война, колеги, която я водите с президента. Може би се надявате, че някой от вас, вашият лидер, ще вземе това място, няма да го вземе, не може, не е дорасъл до него.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се извини за личните нападки към президента.

Цветан Цветанов, предс. на ПГ на ГЕРБ: Искам от името на ПГ на ГЕРБ, като неин председател, да се извиня за някои от личните нападки, които бяха направени към президента, защото аз смятам, че не трябва да допускаме тук, от тази парламентарна трибуна, да се говори за лични теми, свързани с живота на президента.

От ДПС заявиха, че забавянето на процедурата за избор на нов самолет ще е пагубно за ВВС.

Симеон Симеонов, ДПС: Парламентарната група на ДПС, проявявайки държавническо мислене и подход за решаване на проблема, ще подкрепи доклада на временната комисия за проучване и изпълнение на процедура по избор на нов тип боен самолет.
Веселин Марешки, председател на "Воля": Ясно е, че няма да се купят никакви самолети. Това е едно говорене, което е само да го използваме всеки да си каже опорните точки.


;

И в днешните дебати между мнозинството и опозицията президентът Румен Радев беше намесен - като бивш командир на ВВС, който беше начело на Борда за управление на проекта за нов самолет.

Основният извод в Доклада е, че в хода на процедурата за избор на нов самолет Бордът и неговият председател ген. Радев са променили критериите, което е направило конкурса неравнопоставен. Промяната е, че схемата за разсрочено плащане за новия самолет от препоръчителен е станал задължителен критерии при оценката на офертите.

Според Комисията екипите по проекта са работили в нормативен вакуум след 2014 г., отговорностите между длъжностните лица са размити и не е било ясно дали генерал Радев, или министърът на отбраната тогава Николай Ненчев е имал последната дума за всички решения, които се взимат по проекта.

От мнозинството заявиха, че отговорността е на Радев. Антон Тодоров от ГЕРБ атакува президента, че началника на кабинета му Иво Христов е чел секретна шифрограма от посолството ни във Вашингтон, без да има допуск до класифицирана информация, поради което тече проверка на ДАНС в Президентството. От Прессекратирата на държавния глава съобщиха, че в момента наистина тече проверка, но за повече информация препратиха към ДАНС.

От БСП видяха в 3-месечната работа на Комисията война срещу президента и заявиха, че отговорен за хаоса около проекта е Николай Ненчев, който е подписвал документите.

Така или иначе, докладът беше гласуван.

;

От тук нататък докладът ще бъде изпратен в Министерство на отбрана. Там ще се запознаят с него. Министър Красимир Каракачанов може да се съобрази, но може и да не се съобрази. Ако се съобрази, проектът ще бъде рестартиран частично. Някои от критериите да избор на нов самолет - пренаправени. Ако това стане, ще трябва да се разпратят нови искания за оферти към САЩ и Португалия, Швеция и Италия. Получените оттам оферти за самолет ще се оценят. И евентуален договор за закупуване трябва да мине през Министерски съвет и Народното събрание за одобрение и ратификация. Според експерти, това ще отнеме доста време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на жк Младост срещу презастрояването в квартала
Жителите на жк "Младост" срещу презастрояването в квартала
Прокуратурата започва проверки на заведения за наргилета след репортаж на БНТ 2
Прокуратурата започва проверки на заведения за наргилета след репортаж на БНТ 2