НОВИНИ

Депутатите приеха на първо четене държавния бюджет

Депутатите приеха на първо четене закона за държавния бюджет. "За" гласуваха от ГЕРБ, Обединените патриоти и Воля. Срещу бюджетната рамка се обявиха от опозицията - БСП и ДПС. Основният аргумент срещу текстовете се оказа липсата на заложени реформи в тях. Дебатите в пленарната зала днес проследи репортерът ни Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
14:23, 13.11.2019 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Основните приоритети на новият бюджет остават увеличаване на доходите, образование, отбрана и здравеопазване. Държавата е планирала да изхарчи толкова, колкото е събрала а именно - 46,8 млрд. лв.

Владислав Горанов, министър на финансите: Усилията при изпълнението на държавния бюджет и правителството има задължение да представи такава финансова рамка, която в максимална степен да не крие изненади.

Финансовият министър призова депутатите да не политизират обсъжданията. И обясни, че е трудно да се напише бюджет, който да е съобразен с исканията и на министерствата и на коалиционните партньори.

Владислав Горанов, министър на финансите: Докато се състезаваме на основата на това кой повече ще се хареса на българските граждани, нито една смислена реформа няма да можем да направим.

От опозицията разкритикуваха бюджетната рамка като обясниха, че тя няма да реши демографската криза, здравеопазването, бедността и липсата на социални стимули. Левицата и тази година планира да предложи свой алтернативен бюджет.

Корнелия Нинова, БСП: Предлагаме ви друг подход на дискусия на бюджета, не този, който казва има Х количество пари, нека да видим как да ги раздадем и да ги разпределим, а обратно имаме ето тези проблеми в държавата, нека да видим как да ги решим.

От ДПС също не спестиха критики.

Йордан Цонев, ДПС: Липсата на реформи ще предизвиква критика всеки път когато говорим за бюджета, макар че връзката е обратна, бюджетът трябва да подпомага реформите.
;

Бюджетът беше подкрепен от Обединените патриоти. От коалицията обаче разкритикуваха евентуалното вдигане на местните данъци, до което може да се стигне заради запазването на субсидиите за общините.

Славчо Атанасов, Обединени патриоти: Та питам г-н министър, как така ще призовавате общините да си вдигат данъците, когато в Европа започнаха да свалят данъците на общините.

Повече реформи поискаха и от Воля. Но оттам все пак подкрепиха бюджета с аргумента, че провеждат последователна политика.

Веселин Марешки, Воля: Оценката ни за бюджета е, че той е инерционен, който ще позволи на държавата да продължава да съществува, донякъде е догонващ, но не е изпреварващ такъв какъвто българите заслужават.

Депутатите ще разполагат с две седмици, за да направят предложения за промяна преди окончателното приемане на бюджета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха шофьор на автобус, превозващ деца, с 1.99 промила алкохол
Задържаха шофьор на автобус, превозващ деца, с 1.99 промила алкохол
Министърът на отбраната ще открие паметника на Девета Плевенска дивизия
Министърът на отбраната ще открие паметника на Девета Плевенска дивизия