НОВИНИ

​Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за движение по пътищата

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за движение по пътищата, с гласовете на ГЕРБ, БСП и Обединените патриоти. ДПС и Воля гласуваха въздържали се. Предвижда се премахване на знаците, които предупреждават шофьорите, че на пътя има камери за контрол на скоростта.

Надежда Василева
от Надежда Василева
11:43, 14.06.2017 (обновена)
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Промените предвиждат също по-тежки наказания за собствениците на коли, които са управлявани от шофьори без книжки. Предлага се прекратяване на регистрацията на автомобила от 6 месеца до една година. Основният спор в залата беше за премахването на знаците, предупреждаващи за камери на пътя. Мотивът на вносителите е, че шофьорите намаляват скоростта в зоната около знака, след което отново я увеличават.

Както и че през последните няколко години отново започват да се увеличават жертвите на катастрофи, а основната причина за тях е несъобразена скорост. Промените защитиха началникът на отдел Пътна полиция, както и депутати от ГЕРБ, БСП и Обединените патриоти. Според ДПС обаче текстовете няма да доведат до намаляване на жертвите на пътя.

;
Бойко Рановски - началник на "Пътна полиция": Не би трябвало да поставяме съответните пътни знаци, предупреждаващи водача. Само за пример през годините, когато броят на загиналите е бил най-нисък. 2011, 2012, 2013 г., тогава пред мобилните камери не са се поставяли пътни знаци.
Красимир Велчев - ГЕРБ: Няма нищо лошо в това да има скрити камери. Мисля, че това ще дисциплинира допълнително водачите, а не само там, където могат да ги снимат.
Николай Александров - Обединени патриоти: Това е стъпка в правилната посока. Няма нормална държава по света, която да се оставят гражданите свободно да се избиват по улиците. А в парламента да се карат дали 7 лв. за табелка или 14 лева за табела са голям разход за държавата.
Рамадан Аталай - ДПС: Превантивната дейност я махате. Наказателната я въвеждате. Въвеждате - няма да казвам партизанщината - скриването в храсталаците.
Таско Ерменков - БСП: Водим диалог и правим внушение, че тези закони трябва да се спазват само там, където могат да те хванат. И да предупреждаваме хората, че само там трябва да се спазва закона иначе този закон можеш и да не го спазваш.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Варна пръскат площадки и паркове срещу кърлежи
Във Варна пръскат площадки и паркове срещу кърлежи
Сергей Станишев за стенограмата: На заседанието почти не става дума за КТБ
Сергей Станишев за стенограмата: На заседанието почти не става дума за КТБ