НОВИНИ

Депутатите приеха на първо четене закона на общественото осигуряване

Бюджетната рамка предвижда увеличение на минималната работна заплата от 1 януари до 610 лева, както и увеличение на пенсиите от средата на годината с 6,7 на сто.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:41, 12.11.2019 (обновена)
Чете се за: 02:03 мин.
У нас

Депутатите приеха на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Очаквано социалният бюджет не беше подкрепен от опозицията – БСП и ДПС с мотив, че не предлага достатъчно реформи.

В бюджета за здраве за догодина се предвиждат с 500 милиона лева повече за здравеопазване. 2,850 млрд. лв. са предвидени за болничва помощ, 1, 243 млрд. лв. за лекарствени продукти и под 200 000 лева за дентални услуги.

Проф. Георги Михайлов, депутат от ПГ на "БСП за България": В един съвременен, глобален модерен свят гръбнакът на здравеопазването и основните му задачи, които трябва да решава трябва да бъдат в доболничната помощ и затова държавите от ЕС се мъчат да ги изравнят.
Джевдет Чакъров, депутат от ПГ на ДПС: Бюджетът на държавата за 2020 година не предвижда реформи в Здравеопазването. Аз смятах да посоча някои други аргументи, но основното, което можем да кажем е, че настоящият бюджет, специално за системата на здравеопазването, повтаря структурата на бюджета от 2018 - 2019 година.
Лъчезар Иванов, депутат от ПГ на ГЕРБ: За последните десет години продължителността на живот в България - на българските граждани се увеличава с две години. Считам, че това като грижа на държавата за нашите пациенти е добър показател.
Калин Поповски, депутат ог ПГ на "Обединени патриоти": Бюджет 2020 наистина е увеличен с нови 400 милиона при едно намаляващо население на България. Така че се надявам най-после в рамките на този мандат да станат някои реформи, за които отдавна си мечтаем.
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Много се злоупотребява с това, че в този Бюджет не виждаме реформите, които всички ние очакваме. Е, няма как да ги видим и недейте да политизирате този въпрос. Вие знаете, че дори да сме готови като правителство с проектите на нормативни актове, ние ще ги гледаме заедно с Вас в парламента поне 6-7 месеца.

От Обединените патриоти подкрепиха социалната рамка, но само при условие, че между двете четения в пленарна зала ще предложат промени и повишаване на минималната пенсия да стане 250 лева.

Хасан Адемов, ДПС: Бюджетът на Държавното обществено осигуряване е направен много професионално, но не решава нито един от съществуващите проблеми. Повечето от социалните фондове работят на дефицит, с изключение на този за общо заболяване. Освен това ножицата между старите и новите пенсии продължава да се увеличава.

От ДПС са изчислили, че с новото увеличение от 6,7% на пенсиите от юли ще се постигне едва 30 лева реално увеличение на средната пенсия. Социалната ще се увеличи с 17 лева, а пенсията за старост с 8 лева. При положение, че в същото време парите за пенсиите ще се увеличат със 730 млн. Лева.

Корнелия Нинова, БСП: Увеличението на пенсиите касае над 2,5 милиона души,независимо от тяхната партийна принадлежност, сега тези хора, които са влагали пари в пенсионната система нямат пари да живеят нормално.

Нинова отвори и темата за Сребърния фонд, с който се гарантира пенсионната система. Според лидерът на БСП парите, които се насочват към фонда са крайно недостатъчни.

Управляващите защитиха предложения бюджет като го определиха като реалистичен:

Светла Найденова, ГЕРБ: Всички искаме да получаваме високи доходи, но едно е желанието, друго са възможностите на държавата.
Валери Симеонов, НФСБ: Нашата политика е изцяло последователна, ако бяхме получили подкрепа още през 2017 г. Минималната пенсия щеше да стане 300 лева и сега да говорим за увеличаването й. Не ни достигнаха 5-6 гласа.

Сега от Обединените патриоти ще предложат увеличение на пенсиите до 250 лева за минималната.

Министърът на труда и социалната политика защити предлагания от него закон на общественото осигуряване.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика:Предлаганият бюджет е реалистичен и дава финансова стабилност за следващите години и намалява финансовата зависимост от държавния бюджет като го връща към социалния модел.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът остави в ареста мъжа, заплашил с убийство директорка на детска градина
Съдът остави в ареста мъжа, заплашил с убийство директорка на детска градина
Кметът на Перник върна за преразглеждане графика на ВиК за воден режим
Кметът на Перник върна за преразглеждане графика на ВиК за воден режим