НОВИНИ

Депутатите приеха оставката на Антон Тодоров

Антон Тодоров вече не е депутат и ще работи като журналист. Парламентът прие оставката му със 153 гласа за, 14 против и 11 въздържали се. Тодоров я депозира, след като негови думи пред Нова телевизия предизвикаха остри реакции. Той заплаши с уволнение журналиста Виктор Николаев, след което се извини за думите си и заяви, че не е разбран правилно. По време на дебата, от опозицията поставиха въпроса и за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. От ГЕРБ пък видяха зад скандалите от последните седмици компроматна война с цел сваляне на правителството.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:00, 11.10.2017
Чете се за: 02:06 мин.
У нас

Един скандал, кратък дебат и безспорно гласуване, след което Антон Тодоров освободи депутатското си място в парламента. Опозицията използва обсъждането на неговата оставка, за да атакува управляващите. Според левицата случаят разкрива какво се случва в кухнята на ГЕРБ.

Драгомир Стойнев - зам.-председател на ПГ "БСП за България": Г-н Антон Тодоров не е герой, нито пък е толкова смел. Той демонстрира сила и самочувствие в медиите, защото такава е хранителната му среда в ГЕРБ. Те показаха, че пазят хората, които най-силно лаят и също така е важен и въпросът и за Валери Симеонов. Това е също явление, на което ще му дойде времето и отново тук ще дебатираме за поредната оставка.

От ДПС определиха като навременна и точна оставката на Тодоров. От партията също поставиха въпроса за Валери Симеонов, защото според тях използва езика на омразата.

Йордан Цонев - ДПС: Какъв език има вицепремиерът Валери Симеонов? Той не е ли един от тези, който е пионер на този език в България? Защо неговата оставка не е днес на масата тук, той не беше ли в същото студио, той по същия начин не се ли отнесе към водещите? Така че и да викате, и да дюдюкате, ние ще искаме тази оставка!

От ГЕРБ подкрепиха оставката на Тодоров, но го защитиха в дебата и видяха политическа цел зад скандалите.

Тома Биков - депутат от ПГ на ГЕРБ: Закрихте свободата, но никога в историята на българския парламент депутат не е подавал оставка заради свое интервю. Това е доказателство, че свобода на словото има. Ставаме свидетели на компроматна атака, която ескалира в компроматна война и тя има една цел - да свали сегашното демократично избрано правителство.

От ВОЛЯ обявиха, че са против оставката на Тодоров, защото смятат, че той не е по-лош от Делян Добрев и Валери Симеонов.

Веселин Марешки - зам.-председател на НС, ВОЛЯ: Ние към тези видове прояви, към не Антон Тодоров, а към Антон-тодоровщината или Валери-симеоновщината няма как да се отнасяме, освен с отвращение, негодувание и възмущение.

От ляво заявиха, че е показателен протестът в защита на свободата на словото.

Иван Ченчев - БСП: След гейтове, схеми и модели, управляващите вече изграждат система, по която да оказват такъв безпрецедентен натиск.

От ГЕРБ пък посочиха, че заплахите на журналисти не се отправят в ефир, а скрито от обществото.

Тома Биков: Ние не приемаме, че Антон Тодоров и Валери Симеонов са заплашвали в ефир журналисти. И понеже има протест пред МС, аз ще кажа на протестиращите, че основна брънка в ограничаване на свободата на словото са собствениците на медии. Те са тези, върху които може да бъде оказван натиск, но те да отхвърлят натиска. В България има две обществени медии - БНТ и БНР. Някой вижда ли там цензура?

Тодоров твърди, че премиерът е държал той да остане в парламента

Антон Тодоров: Двамата, обсъждайки, решихме, че може би онази фраза за столчето не е била на място, защото се превърна в знаме, възседнато от кръгове, които го превърнаха в пропагандистки мотив, на базата на който да се иска оставка на може би най-успешното управление за тези 28 години. Знам, че в устата на автора на "Шайка" това може би звучи странно, но вие трябва да научите и този урок - че човек може да се променя. Аз обикновено съм тълкуван като доста голям темерут, такъв съм по характер. Сергей или пък други го знаят като Стефан Данаилов би казал, че съм малко катил! Не е добре да бъдете враг на Антон Тодоров, но е добре да бъдете негов приятел.

Тодоров вече ще се занимава с журналистика и не се страхува за стола си.

Антон Тодоров: Имам здрава кръвоносна система, нямам разширени вени и предпочитам да бъда прав. Обикновено сам ритам стола си и стоя прав. Имам няколко предложения за предавания, ще го обмисля с премиера.

Вече бившият депутат от ГЕРБ смята, че някой ден ще се върне в политиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба показва най-отровните змии на планетата
Изложба показва най-отровните змии на планетата
Празник на пирожката в Полския културен институт
Празник на пирожката в Полския културен институт