НОВИНИ

Депутатите приеха законопроекта за собствеността на медиите

Народното събрание прие законопроекта, внесен от депутати на ДПС- включително и Делян Пеевски, за собствеността на медиите. Той предвижда задължително разкриване на собствениците и финансирането на медиите и на лицата, които разпространяват печатни издания. Законопроектът на ДПС беше подкрепен от управляващите. БСП гласуваха "против" или "въздържал се", заради присъствието на Пеевски сред вносителите. Според тях това е предизвикателство към обществото заради срастването на политиката и бизнеса.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
19:44, 04.07.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Според вносителите на законопроекта от ДПС, подписан на първо място от Делян Пеевски, предложенията им най-после ще отговорят на обществената нужда от яснота, кой притежава медиите и как ги финансира. Без да имат формални несъгласия с текстовете, от БСП обявиха, че няма да ги подкрепят.

Антон Кутев - зам.-председател на ПГ на "БСП за България": Няма да го подкрепя не заради съдържанието на текстовете, а заради това, че самото присъствие на Делян Пеевски в хората, които предлагат тези текстове, за мен е предизвикателство към обществото. Няма как да убедя българските граждани и моите избиратели, че г-н Пеевски не е символ на смесването на бизнес и политика.
Йордан Цанев - зам.-председател на ПГ на ДПС: Ако е вярно вашето твърдение, моментално трябва да се изгони Тръмп от политиката, защото той е един от най-богатите хора там, трябва да зачеркнем кариерата на Силвио Берлускони. Неприемането на този законопроект знаете ли кого обслужва, г-н Кутев, обслужва всички онея, които произвеждат фалшивите новини.

В защита на законопроекта се обяви и председателят на медийната комисия Вежди Рашидов.

Вежди Рашидов - председател на комисията по култура и медии в НС: Дълбоко съм убеден, че обществото трябва да бъде информирано за действителните собственици на всички издания. За мен това е съществен въпрос защото опира до свободата на словото. Защото с пари могат да се купуват съвести, колеги и купените съвести да диктуват какво да се публикува.

И интригата дали патриотите ще подкрепят законопроект на ДПС падна.

Волен Сидеров - председател на ПГ на "Обединени патриоти": Нас не ни интересува името на вносителите, а текста. Текстът на закона, който се предлага е добър. Доброто ще изтъкна, че в този закон се визират и интернет медиите, които са най-голямото медийно поле. Те в момента са безотговорни.

Депутатите си дадоха по-голям срок между първо и второ четене на законопроекта за да организират обществена дискусия по темата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов оттегля проекта за по-висок акциз на бездимните цигари
Премиерът Борисов оттегля проекта за по-висок акциз на бездимните цигари
Европейският парламент отхвърли пакет „Мобилност“
Европейският парламент отхвърли пакет „Мобилност“