НОВИНИ

Депутатите се захванаха с поправките в Изборния кодекс

На заседание на правната комисия в парламента бяха обсъдени 13 законопроекта за промени. Измененията най-често са свързани с въвеждането на електронно гласуване - редовно или експериментално, машинното гласуване, агитацията на майчин език и състава на Централната избирателна комисия.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
19:23, 24.02.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Сред основните предложения на ГЕРБ са българите зад граница да могат да избират депутати и с преференция, като се обособи 32-ри многомандатен избирателен район, наречен "Чужбина". В същото време от Патриотичния фронт предлагат да се премахне преференцията, като на същата неофициална позиция са от БСП и ДПС. ГЕРБ предлага още експериментално електронно гласуване по интернет на президентските избори до редовния парламентарен вот през 2018 г. От Реформаторския блок пък настояват още през 2018 г. електронното гласуване да бъде въведено пълноценно. На заседанието искри отново прехвърчаха между Патриотичния фронт и ДПС по повод регламентирането на агитацията на майчин език.

Валери Симеонов - съпредседател на ПФ: "Човешко и хуманно ли е тези хора да бъдат откъсвани, капсулирани, затваряни в отделни региони, изолирани от останалата част на българския народ и да се насърчава тяхното откъсване и изолиране по този начин".
Четин Казак - съпредседател на ДПС: "Неслучайно никъде в Европа никой не поставя проблем за това дали определени политически сили водят кампания на друг език освен на официалния. Аз мисля, че е крайно време ние да загърбим тази неприязън към чуждите езици".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Облагородяват коритото на река Марица
Облагородяват коритото на река Марица
73 години от рождението на Христо Проданов
73 години от рождението на Христо Проданов