НОВИНИ

Депутатите за намернието на президента да сезира Конституционния съд

Намерението на президента Плевнелиев да сезира Конституционния съд, след като беше отхвърлено ветото му, провокира депутатите да направят разнопосочни заключения. Коментарите бяха от начало на кампания за втори президентски мандат до препоръка да не бърза с питането, за да не се превърне това действие в кух ход.

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:37, 19.05.2016
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов наблегна, че ветото е допринесло за сериозен дебат в парламента и между партньорите в управлението.подчерта, че съвсем скоро ще бъдат внесени промени в ИК, с които ще се решат появили се проблемите не само за гласуването в чужбина. Призова юристите на президента за търпение и първо да видят новите текстове преди да сезират Конституционния съд.

Данаил Кирилов, ГЕРБ
И ако по отношение на новите текстове имат възражения, тях да внесат в КС, като се надявам скоро да ги приемем, т.е. да няма един кух ход във времето - да се внесат тестове,които да действат за няколко дни и да се образува едно дело, което ще остане скоро без предмет.

От Патриотичния фронт, които най-много настояваха за отхвърляне на ветото,направо заключиха, че Росен Плевнелиев започва кампания за втори президентски мандат. Същата тези споделят и от БСП.

Красимир Каракачанов, Патриотичен фронт
Дали ще сезира КС само по тези тестове или и по други текстове, за които вие от медиите, пък и много хора от парламента, говорят че трябва да бъдат променени, много ми е интересно. Честно казано, не ми се занимава с предизборната кампания на Плевнелиев.

Противоположни бяха оценките на депутатите от Реформаторския блок. Тези с управляващото мнозинство обясниха, че са отхвърлили ветото, за да се приемат нови текстове с повече поправки повече отхвърлиха тезата, че влизат в остър сблъсък с президента. А вътрешната опозиция направо обвини колегите си в конформизъм.

Найден Зеленогорски, РБ
Доста незаслужени обиди понесохме и от страна на кръгове около президента и от страна на хора,които твърдят, че са демократи. Но ми се струва, че е хубаво вече да мислим с едно по-мъдро чувство, отколкото да се базираме само на емоции.
Гроздан Караджов, РБ
Едни неща обещавахме на избирателите си, за едни неща са ни изпратили тук, а гласуваме точно противоположните, това вече е смущаващо и бих казал, че вече е срам. А този парламент не може да продължава да работи по този начин,той става ненужен за българското общество и най-добре да се търси вариант за саморазпускането му.
;

БСП, които се въздържаха при гласуването на ветото, видяха разрив в отношенията между президента и ГЕРБ. АБВ, които също се въздържаха, очакват експертите на презиеднта да намерят точна преценка на мотивите, с които ще се сезира КС .

Жельо Бойчев, "БСП лява България"
Очевидно сме свидетели на тотален разрив между отношенията на президента и ГЕРБ, която го направи президент. По същество той обвинява ГЕРБ в това, че тя защитава тясно партийни интереси и погазва основни конституционни норми в страната.
Лъчезар Никифоров, АБВ
Решението дали да бъде сезиран КС само за този текст трябва да подлежи на много точно и обективна юридическа преценка.

БДЦ обясниха, че са гласували срещу ветото, за да може да се внесат допълнителните поправки, които ще обхващат повече теми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предстои ремонт на улиците между центъра на Русе и кея
Предстои ремонт на улиците между центъра на Русе и кея
Засега няма служител на МОН зад изтичането на резултатите от матурата
Засега няма служител на МОН зад изтичането на резултатите от матурата