НОВИНИ

10 души са ранени при земетресението, което разтърси Гърция и Турция

Най-малко 10 души са били ранени, а редица сгради са понесли щети при земетресението с магнитуд 6,2 в Егейско море, което разтърси Западна Турция и гръцкия остров Лесбос в 15.28 ч. днес, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
21:07, 12.06.2017
Чете се за: 01:04 мин.
По света
души ранени земетресението разтърси гърция турция

Епицентърът на земетресението е бил в морето между гръцкия остров Лесбос и турския град Карабурун в окръг Измир. Според турски медии досега са регистрирани 33 вторични труса.

По данни на телевизия Си Ен Ен-Тюрк трусът е станал на дълбочина седем километра. Той е бил усетен в редица западни окръзи на Турция, сред които Истанбул, Измир и Чанаккале, като е предизвикал силна паника сред населението.
Земетресението е почувствано също в някои места на Гърция. Гръцки телевизии съобщават за известни материални щети, нанесени от труса в град Пломари на остров Лесбос, предаде Ройтерс.

Властите на остров Лесбос съобщиха, че десетки домове са пострадали, а някои пътища са затворени. Срутени са покриви и стени основно на стари сгради на остров Лесбос. На острова учениците са били освободени от занятия.

Най-малко 10 души са били ранени в село Вриса, съобщиха гръцките власти. Една жена е блокирана в срутена къща.
"Съветваме жителите в засегнатите зони на Лесбос да останат навън, докато сградите не бъдат инспектирани", посочи сеизмологът Ефтимиос Лекас.
Представител на местните власти в Гърция съобщи, че армията помага на жителите, които се е наложило да напуснат домовете си. Високопоставени гръцки представители, сеизмолози и кризисни екипи са се отправили от столицата Атина към остров Лесбос, за да оценят щетите.
Трусът е усетен също на остров Хиос и в Атина и покрайнините ѝ.

От турска страна засега няма информация за жертви. Медиите съобщават за пострадала сграда в западния окръг Балъкесир.
Околийският управител на град Карабурун Мухаммет Йозюксел е заявил пред Си Ен Ен-Тюрк, че към момента властите не разполагат с такива данни. По думите му обаче трусът е бил усетен много силно и е продължил десетина секунди. "Помислихме, че сградата ще се срути", добавя Йозюксел.


Турската служба за реакция при извънредни ситуации заяви, че са изпратили спасителни екипи и 240 семейни палатки в засегнатия от земетресението район като предпазна мярка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правна помощ при пътуване със самолет
Правна помощ при пътуване със самолет
ДРУГИТЕ новини: Летни хитове
ДРУГИТЕ новини: Летни хитове