НОВИНИ

Десетина българи са информирали Външно, че са в безопасна зона на остров Бали

Индонезийските власти повишиха на максималната четвърта степен риска от изригване на вулкана Агунг на остров Бали. Наредена е евакуация на 100 000 души. По нареждане на външния министър Екатерина Захариева българското посолство в Джакарта създава кризисен щаб за нашите сънародници в района. Те могат да получат съдействие и в информационен център на Евросъюза на летището в Бали, което е затворено за полети. До момента група от 10 българи на почивка са информирали мисията ни в Джакарта, че са извън ограничителната зона, разширена до 10 километра в радиус около върха.

bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 27.11.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Облаци тъмни газове и пепел се извисяват на 3400 метра над връх Агунг, тътен и спорадични детонации се чуват на 12 километра от вулкана.

Огнени езици, видими през нощта, вещаят голямо изригване, казват учените, но отбелязват, че сигурни прогнози са много трудни. Летището на Бали е затворено до вторник сутринна, анулирани са близо 450 полета, засегнати са 59000 пасажери.

Карло Обън, американски турист: Гейтовете и пунктовете за чекиране са затворени за неопределено време, така че не знаем какъв е планът, вероятно ще трябва да пренощуваме.

Асоциацията на хотелиерите в Индонезия обяви, че блокираните туристи могат да останат една нощ безплатно. Досега рисковата зона са напуснали едва 40000 от общо 100000, подлежащи на евакуация, но страховете се засилват. Последното голямо изригване на Агунг е от 1963 година, когато загинаха 1000 души.

Команг Видана - евакуиран: Мисля, че този път изригването ще бъде по-лошо от предишното.

Властите раздават маски срещу вулканичната пепел и съветват хората да се пазят от потоците скални отломки, примесени с вода, които се спускат по склоновете на вулкана. Местните ги наричат "студена лава".

Агунг се активизира преди 2 месеца, властите тогава също обявиха максимална тревога за изригване и предприеха масова евакуация. Мнозина се върнаха през октомври след последвало затишие, но туристическият остров понесе загуби от 110 милиона долара. Индонезия лежи върху Тихоокеанския огнен пръстен - силно сеизмичен район на сблъсък на тектонични плочи. В страната има повече от 130 вулкана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предстоят още арести и обвинения заради безредиците на мача Локомотив - ЦСКА
Предстоят още арести и обвинения заради безредиците на мача Локомотив - ЦСКА
23 са вече жертвите от наводненията край Атина
23 са вече жертвите от наводненията край Атина